vrijdag, 30. juli 2010 - 18:01

Blauwalgen aangetroffen in Renkum

Renkum

Op woensdag 28 juli heeft het Waterschap Vallei & Eem blauwalgen aangetroffen in het water van een vijver in het gebied van het natuurgebied Renkums Beekdal, ter hoogte van Schaapsdrift nr. 40 in Renkum.

Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijver te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Staatsbosbeheer plaatst waarschuwingsbordjes bij de vijver.

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproble-men krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het ver-standig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aan-raking is geweest.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het is niet mogelijk om het water te verversen omdat de vijver stilstaand water is.
Drijflagen van blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht toegroeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Met vragen over blauwalgen kunnen inwoners bellen met het waterschap, telefoon 033 - 43 46 000 of kijken op de internetsite van Waterschap Vallei & Eem: www.wve.nl (dossier blauwalgen).
Provincie:
Tag(s):