maandag, 20. september 2010 - 20:26 Update: 08-07-2014 1:02

Bonden eisen 1,5 tot 2 procent meer loon

Amsterdam

Bonden eisen komend jaar 1,5 tot 2 procent meer loon. FNV-bonden gaan de cao-onderhandelingen in 2011 in met een looneis van maximaal 2 procent. Daarnaast bestemmen zij 1% van de arbeids-voorwaardenruimte voor afspraken over goed werk op het gebied van werkgelegenheid, flexwerk, arbeidsparticipatie van ouderen en pensioen.

Mochten werkgevers daaraan niet mee willen werken, dan kan de eis oplopen tot 3%. Dat staat in de concept-arbeidsvoorwaardennota ‘Goed werk - dat loont’ die door de Federatieraad, het parlement van de FNV, vanmiddag is vastgesteld.

“De economie trekt weer aan, maar de crisis is nog niet voorbij. Daarom hebben we gekozen voor een goede balans tussen een looneis, die iets uitkomt boven het verwachte inflatieniveau, en stevige afspraken over goed werk.” aldus Catelene Passchier, de nieuwe cao-coördinator van de FNV. “Daarmee blijft de koopkracht op peil en investeren we in meer, beter en plezieriger werk voor de mensen.”

CNV

Het CNV zal in 2011 gaan voor koopkrachtbehoud en een loonvraag neerleggen van 1,5%, het inflatiepercentage. Als er extra ruimte is kan die - tot en maximum van 2,5% - ingezet worden voor bestrijding van jeugdwerkloosheid, versterking van de arbeidsmarktpositie van ouderen, problemen in de pensioenfondsen, het in voorkomende gevallen van werk naar werk helpen van ambtenaren en vanzelfsprekend sociale innovatie.
Categorie:
Tag(s):