maandag, 20. december 2010 - 22:10

Bovenregionale Recherche onderzocht oplichtingszaak van 5,6 miljoen

Gelderland-Zuid

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) verrichtte de afgelopen maand dertien aanhoudingen in een omvangrijk onderzoek naar oplichting.

Daarmee was een bedrag gemoeid van maar liefst 5,6 miljoen euro. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Amsterdam en in samenwerking met de politieregio’s Amsterdam Amstelland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Utrecht en de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland vond het onderzoek plaats.

In maart 2010 belandde de 5,6 miljoen euro door manipulatie van het systeem van een Nederlandse bank op de rekening van een 26-jarige man uit Wageningen. Hij sluisde het geld onmiddellijk door naar verschillende rekeningen in het buitenland. Zodra de bank hier achter kwam, werd de politie ingeschakeld. Door goede samenwerking met een aantal autoriteiten in het buitenland kon ongeveer 2 miljoen van het verduisterde bedrag kort daarna teruggevorderd worden.

De dertien aangehouden mannelijke verdachten, tussen de 26 en 62 jaar oud (waaronder de man uit Wageningen), worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de oplichting en verduistering van het geld. Daarnaast worden zij verdacht van witwassen.

De woningen van de verdachten in Heerewaarden, Wageningen, Druten, Mill, Oss, Soest, Woudenberg, Driebergen, Oldebroek en Aardenburg werden door rechercheurs van de BR NON en de samenwerkende regio’s doorzocht. Administratie werd in beslag genomen, evenals enkele auto’s. Tevens werd een hennepkwekerij ontdekt in één van de woningen. Alle verdachten hebben tijd in bewaring doorgebracht. Ze kunnen de inhoudelijke behandeling van hun zaak in vrijheid afwachten.
Provincie:
Tag(s):