woensdag, 21. juli 2010 - 10:55

Brand Valkenswaard onder controle

Valkenswaard

Bij een bedrijf dat kunststofafval verwerkt is woensdagochtend een zeer grote brand uitgebroken. De melding kwam rond 09.45 uur bij de politie binnen.

Update 22.15 uur:Brand onder controle
De brand zwakt af en is inmiddels onder controle. Er wordt gestart met het afpellen van het gebouw. Dat duurt erg lang en er is een tweede kraan voor nodig. 'Naar verwachting duurt het blussen daarna nog 8 tot 16 uur. Daarom blijft er gedurende die tijd kans op rookontwikkeling', meldt de gemeente woensdagavond

Update 20.00 uur:Politiehelikopter bekijkt gebied
De brand is nog niet uit maar wel onder controle. Een politiehelikopter gaat het gebied bekijken, om van bovenaf te zien hoe de rook zich ontwikkelt en de situatie op de grond is.

Update 17.00 uur
De brandweer heeft de brand onder controle. Het enige gebouw dat nog brand wordt uit elkaar getrokken. Dit om het gecontroleerd uit te laten branden. Mensen in de omgeving wordt gevraagd om ramen en deuren preventief gesloten te houden, dit omdat er nieuwe brand kan ontstaan.
In het gebouw dat nu gecontroleerd uitbrandt, en waar de brand nu, zoals voorzien oplaait, wordt de rook continue gemeten.

Update 16.00 uur
Bij de grote brand in Valkenswaard zijn 3 bedrijven betrokken Timco en Kobe. De betreffende bedrijven zijn ontruimd. Bij Fixet ligt 200 kilo vuurwerk opgeslagen onder een werkende sprinklerinstallatie.

Metingen gevaarlijke stoffen
Bij metingen zijn geen noemenswaardige concentraties gevaarlijke stoffen gevonden, noch rond de brand zelf als daar waar de rook naartoe gaat. De neergeslagen roetdeeltjes zijn niet schadelijk. Mensen kunnen die zelf opruimen. Daarna wel even de handen wassen. Ook groente uit de tuin kan na wassen gewoon gegeten worden.

Er is een opvanglocatie, de Belleman, Bruninckxdal 2, 5551 EV Dommelen. Dit is een opvanglocatie voor mensen uit het gebied die daar weg moeten. Er zijn in totaal bijna 80 woningen en ruim 20 bedrijfspanden ontruimd. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. De brandweer verwacht de brand snel onder controle te hebben en laat op dit moment de getroffen panden gecontroleerd uitbranden.

Gerucht omgekomen brandweerman niet waar
Er ging in de loop van de middag het gerucht dat er een brandweerman zou zijn omgekomen maar dit is niet waar. ‘Het is op dit moment zeker dat er geen brandweerman is omgekomen’, meldt de gemeente Valkenswaard.

Update 15.00 uur: Geen uitbreiding brand verwacht
Mensen worden nog steeds opgeroepen om weg te blijven. Er zijn 91 mensen uit hun woningen gehaald. ‘We verwachten geen uitbreiding van de brand meer’, meldt de gemeente. Metingen geven nog steeds nauwelijks waarden. Rook en roet zijn echter nooit goed dus mensen worden geadviseerd om binnen te blijven.

Update 14.30 uur
De brand is inmiddels overgeslagen naar drie naastgelegen panden waaronder de bouwmarkt Fixet. In de bouwmarkt zou 200 kilo vuurwerk zijn opgeslagen. Volgens de eerste berichten van de politie zou het vuurwerk in een brandveilige kluis liggen met een sprinklerinstallatie.

De brandweer, die massaal is ingezet met ca. een tiental korpsen, probeert met man en macht te voorkomen dat de brand nog verder overslaat en probeert de omliggende panden nat te houden met waterstralen.

Het bedrijf, Timco Plastic, bevindt zich op het industrieterrein aan de Vest nummer 60. Een woordvoerster van de brandweer Zuid-Oost Brabant laat weten dat het om een zeer grote brand gaat, die gepaard gaat met een enorme rookontwikkeling. Rond 09.30 uur is de brand opgeschaald naar zeer grote brand. Ongeveer een kwartier later is GRIP 2 afgekondigd.

De brandweer raadt daarom aan ramen en deuren van huizen en bedrijven in en om het industrieterrein aan De Vest dicht te houden.

Of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen is nog niet bekend, de brandweer verricht metingen. Volgens de woordvoerster gaat de grote rookwolk nu in de richting van Heeze en Leende. De bij de brand vrijgekomen grote wolken zijn tot op tientallen kilometers afstand te zien.

Over persoonlijke ongevallen is nog niets bekend, aldus de brandweer.


Update: donderdag 09.00 uur Mensen weer naar huis
De mensen die in Valkenswaard vanwege de grote brand zijn geëvacueerd, mogen weer terug naar hun huizen. Het gebied rond de brand op industrieterrein De Vest is vrijgegeven door de gemeente.


Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):