donderdag, 30. september 2010 - 17:03 Update: 08-07-2014 0:28

Brandpreventieweken: 'samen met ouders en kinderen'

Elk jaar zijn er zo'n 7.000 woningbranden. Ze ontstaan vaak tijdens het koken, door verkeerd gebruik van elektrische apparaten of door onvoorzichtig omgaan met kaarsen, open vuur of sigaretten, aldus Consument en Veiligheid.

Door een aantal maatregelen te nemen en goed op te letten kunnen veel branden worden voorkomen. Dat is iets wat thuis belangrijk is, maar ook bijvoorbeeld op de kinderopvang. Consument en Veiligheid spoort kinderopvangorganisaties daarom aan om extra aandacht te besteden aan brandveiligheid tijdens de Nationale Brandpreventieweken in oktober. En niet alleen - maar samen met ouders en kinderen!

Consument en Veiligheid ontwikkelde, samen met koepelorganisatie BoiNK, een format voor het organiseren van een brandveiligheidsmiddag. Medewerkers, ouders én kinderen worden hierdoor bewust gemaakt van brandveiligheid. Ouders en kinderen gaan aan de slag met een checklist, waarmee ze de brandveiligheid thuis én op de kinderopvang kunnen checken. Natuurlijk blijft de brandveiligheid op de opvang de verantwoordelijkheid van de kinderopvangorganisatie, maar dit is een leuke manier om samen bewust aan de slag te gaan met het thema brand.

Het initiatief is uiteraard ook een extra impuls voor kinderopvangorganisaties om een complete risico inventarisatie op het gebied van (brand)veiligheid uit te voeren. De Risicomonitor die Consument en Veiligheid samen met FCB ontwikkelde is hier zeer geschikt voor. Zie www.risico-monitor.nl.
Categorie:
Tag(s):