dinsdag, 15. juni 2010 - 19:13

Brandweer Barneveld organiseert Open Dag op zaterdag 19 juni 2010

Barneveld

Op zaterdag 19 juni 2010 organiseert de Brandweer Barneveld een spectaculaire Open Dag om het 100-jarige bestaan te vieren.

Vanaf negen uur ’s morgens is er in en om het Hulpverleningscentrum aan de Nijkerkerweg 119 in Barneveld van alles te zien en te beleven op het gebied van hulpverlening. Naast de brandweer zijn onder andere ook de Politie, Ambulance en het Rode Kruis aanwezig om te laten zien waar zij voor staan en wat hun werk inhoudt. Tijdens de multidisciplinaire demonstraties om 11.00 en 16.00 uur laten we zien hoe alle hulpdiensten met elkaar samenwerken – een spektakel, dat bezoekers niet mogen missen.

Tijdens de Open Dag worden naast de twee grote multidisciplinaire demonstraties nog veel meer demonstraties gegeven. Zo wordt een keukenbrand gesimuleerd, laten de brandweer zien hoe een brand met gevaarlijke stoffen wordt geblust, wat de gevolgen zijn van een ongeval met 60 km/h en welke hulpverlening de brandweer dan biedt. Er komt een duikteam uit Arnhem die een redding in het water nabootst; hierbij worden ze ondersteund door een echte brandweerboot. Ook is er de mogelijkheid om de Open Dag van bovenaf te bekijken in de twee hoogwerkers die staan opgesteld. Bij een aantal van de demonstraties is het mogelijk om zelf te ervaren hoe het is een brandweerman of –vrouw te zijn. Voor de kinderen zijn er speciaal voor het 100-jarige jubileum waterspelen gemaakt om zelf met een echte brandweerslang te kunnen spuiten.

Uniek voor de open dag in Barneveld is dat vanuit de GHOR Gelderland Midden de GNK-container (Geneeskundige Combinaties) aanwezig is. Deze container staat niet standaard op open dagen. Het is voor het eerst dat deze in de regio Gelderland Midden op een open dag zichtbaar is voor publiek. De speciale container is gevuld met medische materialen die als aanvulling kunnen worden gebruikt bij grootschalige incidenten of rampen waar veel en ernstige slachtoffers zijn die snel moeten worden geholpen door ambulancemedewerkers en leden van het SIGMA-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie).

Ook aan de nieuwsgierige en inwendige mens is gedacht. Speciaal voor hen zijn een informatie- en horecaplein ingericht. Verschillende organisaties (o.a. Vereniging van mensen met brandwonden, Stichting Ons Bedrijf, Brandwondenstichting, Brandweerwinkel) presenteren zich. Ook wordt er voorlichting over brandpreventie gegeven.

Onder het motto ‘vrijwilligers helpen vrijwilligers’ wordt er op de open dag geld ingezameld voor het goede doel, elektrische rolstoelondersteuning ten behoeve van vrijwilligers in Verpleeghuis Norschoten. Meer informatie kunt u vinden op www.barneveld.nl/brandweer.
Provincie:
Tag(s):