donderdag, 22. april 2010 - 18:30

Brandweer redt 55.000 kippen van vuurdood

Nederweert

Bij een grote brand in een kippenloods in Nederweert zijn donderdagavond 17.000 slachtkuikens omgekomen. De ingrijpen van de brandweer konden 55.000 kippen van de vuurdood worden gered.

De brand ontstond rond 18.00 uur toen een vrachtwagen voer stond te lossen bij het kippenbedrijf aan de Eindhovensebaan. Door nog onbekende oorzaak is de vrachtauto in brand geraakt. De chauffeur van de vrachtwagen liep lichte brandwonden op aan een hand en arm. Hij is ter plaatse door personeel van de ambulancedienst behandeld aan deze verwondingen.

De brand in de vrachtwagen sloeg over naar een van de kippenloodsen op het terrein. Deze loods is verdeeld in twee compartimenten. Circa 17.000 slachtkuikens die in één van deze compartimenten aanwezig waren, zijn gestikt. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar het tweede compartiment en de naastgelegen kippenloods.

Bij de brand is een zeer geringe hoeveelheid asbest vrijgekomen op het bedrijfsterrein. Dit doordat enkele asbesthoudende dakplaten kapot zijn gesprongen. Deze vrijgekomen asbest heeft geen gevaar voor de omgeving opgeleverd en zal door een gespecialiseerd bedrijf worden opgeruimd.

De brandweer heeft opgeschaald tot zeer grote brand. Dit betekent dat er vier tankautospuiten zijn ingezet. Daarnaast zijn ook een waterwagen en een grootwatertransport ingezet om de blusvoertuigen snel van extra bluswater te kunnen voorzien. In totaal zijn zo'n 45 brandweermensen ingezet. Na een uur heeft de brandweer het sein 'brand meester' gegeven. De nabluswerkzaamheden zullen nog enkele uren in beslag nemen.
Provincie:
Tag(s):