woensdag, 22. september 2010 - 22:11

Bukowski bekroond met Filmprijs van de stad Utrecht

Utrecht

Woensdagavond is tijdens de Openingsavond van het 30ste Nederlands Film Festival de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2010 bekendgemaakt. Regisseur Daan Bakker won de prijs voor zijn korte film debuut BUKOWSKI. De prijs werd door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht overhandigd aan de regisseur.

BUKOWSKI
Als het werk van een groot schrijver een fantasierijke kindergeest ontmoet gebeurt er iets bijzonders. Tom is twaalf en verslindt dikke boeken. Wanneer hij met zijn ouders in een sjiek hotel logeert en in bed de laatste bladzij omslaat houdt het avontuur voor hem niet op.

De volgende ochtend groet het personeel hem hartelijk en beleefd. Tot ziens, meneer Bukowski! Ook voor hen was het een gedenkwaardige nacht. BUKOWSKI is gemaakt in het kader van NTR Kort! en wordt op dinsdag 28 september, woensdag 29 september en donderdag 30 september vertoond tijdens het filmfestival.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Utrecht kent de Filmprijs van de Stad Utrecht toe aan het beste regiedebuut uit de Debuutcompetitie van het festival, waarvoor dit jaar negentien eerste zelfstandige korte documentaires, korte films en televisiefilms zijn geselecteerd.

De prijs bestaat uit een beeldje van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-. De winnaar wordt voorgedragen door een onafhankelijke jury, die dit jaar bestaat uit Sonja de Leeuw, professor Film en Televisie aan de Universiteit van Utrecht, en de filmmakers Mahmoud Al Massad en André van Duren.

Gouden Kalf
Naast de Filmprijs van de Stad Utrecht werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2010 door de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, overhandigd aan producent en regisseur Rolf Orthel (1936).

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Lees hier het hele juryrapport.

Tijdens de openingsavond werd het allereerste Filmweekgeschenk gelanceerd: de korte film HET BEZOEK van Jos Stelling. Dit nieuwe initiatief van het Nederlands Fonds voor de Film en het Nederlands Film Festival, ter promotie van de Nederlandse film, bestaat uit een opdrachtfilm van vijf minuten dat elk jaar door een andere gerenommeerde regisseur gemaakt gaat worden.
Provincie:
Tag(s):