dinsdag, 26. oktober 2010 - 19:47

Burgemeester en bankdirecteur ruilen van functie

Zuidwolde

Burgemeester Peter Snijders van De Wolden en directeur Chéry Wortelboer van Rabobank Meppel-Steenwijkerland wisselen op 1 november van functie.

Peter Snijders wordt voor een dag bankdirecteur. Chéry Wortelboer geeft zijn plaats af en vertrekt op dezelfde dag naar Zuidwolde om te ervaren hoe het is om burgemeester te zijn. De wisseling van de wacht is een initiatief dat past binnen de Mobiliteitsweek van WisselWerk. Wisselwerk is een samenwerking van tien organisaties met als doel de interne arbeidsmarkt in beweging te brengen.

Peter Snijders geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat medewerkers hun horizon kunnen verbreden en met nieuwe inzichten terugkomen: “Ik heb naast mijn wettelijke taken ook de verantwoordelijk voor Personeel en Organisatie. Vanuit die portefeuille is het idee ontstaan om zelf ook mee te doen aan de Mobiliteitsweek. Na mijn studie heb ik vooral in de publieke sector gewerkt. Het lijkt me erg interessant om te ervaren waar de belangen van een bank liggen. Hoe een werkdag als baas van een bank eruit ziet.”

Chéry Wortelboer heeft een bedrijfseconomische achtergrond en heeft veel ervaring in het bedrijfsleven: “De paden van de politiek en het bedrijfsleven kruisen elkaar geregeld, maar kijken beide vanuit een ander perspectief naar economische vraagstukken. Een dag als burgemeester is dan ook een uitgelezen kans om de politieke processen beter te leren begrijpen. Ik hoop terug te kunnen kijken op een dag waarin ik nieuwe ervaringen heb opgedaan die ik kan vertalen naar mijn huidige functie van bankdirecteur.”

De uitwisseling begint op maandag 1 november om 8.30 uur met een gezamenlijk ontbijt in de Buitenherberg Ter Linde in Zuidwolde. De vergaderhamer en kluissleutel worden uitgewisseld. Op de agenda van Chéry Wortelboer staat onder meer een gesprek met de gemeentesecretaris en de griffier, de voortgang van de woningbouw, crisismanagement, een gesprek met de politie en een uitleg over het gemeentelijk financieel beheer.

Peter Snijders neemt de honneurs waar op onder andere het gebied van de grootzakelijke markt en bezoekt bijvoorbeeld samen met een manager een klant die in De Wolden woont. Ook gaat hij in gesprek over de filosofie over het ‘unpluggend’ werken bij de Rabobank en de economische ontwikkelingen in de markt.

Naast deze tijdelijke uitwisseling zijn er nog 160 medewerkers die in de week van 1 tot en met 5 november van werkplek veranderen. Zowel bij De Wolden als bij de Rabobank doen tien medewerkers mee. Twee collega’s van de gemeente gaan ook naar de Rabobank en een medewerker van de bank komt naar het gemeentehuis van De Wolden.

Formeel wordt de afwezigheid van burgemeester Peter Snijders opgevangen door loco-burgemeester Jan ten Kate. In geval van calamiteiten bekijken beide organisaties of het programma voortgezet of beëindigd moet worden.
Provincie:
Tag(s):