donderdag, 3. juni 2010 - 11:34

Burgemeester van Venlo verbiedt demonstratie Nationale Volksunie

Venlo

De aangekondigde demonstratie van de Nationale Volksunie (NVU) in Venlo-Oost op zaterdag 12 juni aanstaande wordt verboden door burgemeester Bruls.

Dat heeft de burgemeester de NVU per brief laten weten. De NVU wil op 12 juni aanstaande in Venlo een demonstratie houden met als onderwerp ‘Geen miljardensteun aan EU-fraudeurs! Nee tegen de EU-dictatuur uit Brussel!’

De NVU wil de demonstratie in Venlo-Oost houden en uitdrukkelijk op die datum. Op 12 juni 2010 is er echter een eerder vergund straatfeest op de Burgemeester Houbenstraat in Venlo-Oost, net op dat gedeelte waar vorig jaar naar uitgeweken is tijdens de demonstratie. Door de NVU is naast de oorspronkelijk opgegeven route een alternatieve route in Venlo-Oost aangedragen. Beide routes komen echter te dicht in de buurt van het straatfeest.

Burgemeester Bruls: “Het recht van demonstratie in Nederland is een groot goed. Laat ik dat voorop stellen. Maar deze demonstratie op deze datum in deze wijk betekent een onevenredig grote impact op de politiecapaciteit. Deze capaciteit kan op die dag simpelweg niet worden geleverd. Omdat de demonstratie midden in het evenementenseizoen valt, kan ik de veiligheid op andere plekken in onze gemeente niet garanderen.”

De gemeente Venlo biedt de NVU de gelegenheid een demonstratie op een later tijdstip in het jaar te houden. Een andere datum of een route door een andere wijk was echter niet bespreekbaar voor de NVU. Deze aspecten maken dat de burgemeester heeft besloten de demonstratie van de NVU op 12 juni 2010 in Venlo-Oost te verbieden.

De ervaring leert dat een dergelijke demonstratie vaak onaangekondigde tegendemonstraties oproept. Tijdens de vorige demonstratie van de NVU in Venlo op 26 september jl. zijn ongeveer 50 aanhoudingen verricht. De demonstratie verliep zeer grimmig en er waren maar liefst 350 — 400 politiemensen op de been.
Provincie:
Tag(s):