dinsdag, 27. juli 2010 - 18:53

Burgers veroorzaken natuurschade

s'Hertogenbosch

Leuk thuis in de vijver: een rode rivierkreeft of parelvederkruidplant. Deze exoten zijn zomaar te koop in vijverwinkels en natuurcentra. Maar eenmaal in de vijver vermenigvuldigen ze zich razend snel.

Veel burgers menen er dan goed aan te doen het teveel aan vijverplanten en -dieren uit te zetten in de natuur, in sloten, rivieren en plassen. Fout! Dit kan leiden tot enorme natuurschade.

De rode rivierkreeft heeft onze eigen kreeft al zo goed als uitgeroeid. De zonnebaars vermeerdert zich explosief in vennen ten koste van onze amfibieën. En de grote waternavel vormt, net zoals andere exotische planten, drijvende, groene ‘velden’ op het water. Deze ondoordringbare ‘velden’ tasten de waterkwaliteit aan omdat er zuurstoftekort kan ontstaan.

Wat moet u wel doen:
* Dieren die in uw vijver of aquarium leven: vissen, schildpadden, slakken, kreeftjes en watervlooien, nóóit in de natuur uitzetten.
* Trek geen exotische vissen door in het toilet. Als de dieren het overleven, kunnen ze alsnog in natuurwater terechtkomen en zich vermenigvuldigen.
* Gooi afgedankte vijver- of aquariumplanten nooit in een sloot of plas, maar bij het GFT of op de composthoop.
* Leg een vijver nooit aan in de buurt van een sloot of plas, want waterplanten kunnen hier dan gemakkelijk in terechtkomen en verder groeien.
Provincie:
Tag(s):