vrijdag, 8. oktober 2010 - 17:12

Calamiteitenhospitalen open voor publiek

Utrecht

Het ministerie van Defensie opent zaterdag 9 oktober de deuren van een deel van haar calamiteitenvoorzieningen op de open dag van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Dit heeft Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De open dag biedt bezoekers de kans een rondleiding te krijgen door het noodhospitaal, dat is gelegen in een bunker onder de grond. Daarnaast kan een kijkje achter de schermen worden genomen van een mobiel militair veldhospitaal.

De krijgsmacht vervult in tijden van crises en rampen een vangnetfunctie voor civiele autoriteiten. Ook op medisch gebied is Defensie een structurele partner van reguliere hulpdiensten. Het noodhospitaal is bijvoorbeeld voorbereid op de onmiddellijke opvang van grote groepen mensen bij rampen en na zware ongevallen.

Het mobiel militair veldhospitaal kan worden ingezet in het uitzendgebied. Daarnaast kan het veldhospitaal worden ingezet voor bijstand aan civiele hulpdiensten in Nederland, zoals in januari 2008 in Medisch Spectrum Twente in Enschede. Daar werd toen de resistente bacterie MRAB (Multiresistente Acinetobacter Baumannii) geconstateerd op de intensive care en werd een militair hospitaal ingezet ter ondersteuning.

Het ondersteunen van civiele autoriteiten is de derde hoofdtaak van de krijgsmacht. Defensie beschikt over specialistische kennis en capaciteiten waarmee hoogwaardige ondersteuning aan het civiele bestuur in Nederland kan worden geleverd.

Voor meer informatie over de open dag van het UMCU, zie http://www.umcutrecht.nl/subsite/opendag/
Provincie:
Tag(s):