vrijdag, 17. september 2010 - 9:24 Update: 08-07-2014 1:02

CFO’s: Economie VS stevent opnieuw af op recessie

Tilburg

Het optimisme onder financieel directeuren (CFO’s) in de Verenigde Staten over de eigen economie is gekelderd naar recessieniveau. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de wereldwijde CFO Survey, uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en Duke University.

Hoewel het optimisme onder Europese CFO’s nog licht toeneemt, lijkt een dip in de Europese economie niet ver weg.

In de VS is het optimisme onder CFO’s teruggevallen naar 49 op een schaal van 100, flink onder het gemiddelde van 60. Er zijn vier keer zoveel pessimisten onder de Amerikaanse CFO’s dan optimisten. Nog slechts 14% van hen is optimistisch gestemd. De kleine oplevingen in de verwachte werkgelegenheid en exportgroei worden in de VS tenietgedaan door de zwakke consumentenvraag en verhoogde economische onzekerheid. Als de economie niet aantrekt, zullen de inkomstengroei en kapitaaluitgaven binnen een jaar sterk teruglopen.

Ondanks de negatieve signalen uit de VS, blijft het optimisme in Azië en Europa nog stijgen. Was vorig kwartaal nog slechts eenderde van de Europese CFO’s optimistischer dan vorig kwartaal, dit kwartaal is het al 43%. In Azië is driekwart van de CFO’s optimistischer gestemd. Europese bedrijven verwachten in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden 17% meer winst te maken en 7,5% meer investeringen te doen. Voor het eerst dit jaar stijgt het verwachte aantal medewerkers licht met 0,6%, tegenover een daling van respectievelijk 0,1% vorig kwartaal en 2,3% een half jaar geleden.

Nieuwe dip
“Hoewel de toegenomen werkgelegenheidsverwachting en de grote stijging in de winstverwachting en investeringen positieve signalen zijn voor de Europese economie, vrees ik toch voor een forse dip in de Europese economie”, aldus de Tilburgse hoogleraar en grondlegger van het Europese deel van het onderzoek Kees Koedijk. “De verslechterende economische situatie in de VS zal ook gevolgen hebben voor Europa. Wellicht stevenen we zelfs af op een dubbele dip.”

De CFO Survey laat verder zien dat verschillende bedrijfstakken in Europa nog steeds ernstige negatieve gevolgen ondervinden van de financiële crisis: de bouw, banken, finance en verzekeringen, horeca, industrie en vastgoed, huur en lease. De CFO’s verwachten dat de bouw, horeca, transport en vastgoed, huur en lease eind 2011 nog altijd niet zijn hersteld.

Over CFO Survey
De cijfers zijn afkomstig uit de wereldwijde CFO Survey, derde kwartaal 2010. Al 58 kwartalen krijgen CFO’s in Europa, de Verenigde Staten, Azië en China vragen voorgelegd over hun verwachtingen van de economie. De CFO Survey is een samenwerking van de Universiteit van Tilburg, Duke University (Durham, North Carolina) en CFO Magazine.
Categorie:
Tag(s):