zaterdag, 27. maart 2010 - 12:03 Update: 08-07-2014 0:28

Chlamydia screening voor jongeren

Diemen

In de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg ontvangen circa 300.000 jongeren van 16 tot en met 29 jaar vanaf 19 maart een oproep om mee te doen aan de volgende ronde van de jaarlijkse Chlamydia Screening.

Onder hen bevinden zich dus jongeren die al eerder hebben meegedaan. Eén op de 10 jongeren, die in de eerste ronde chlamydia had, bleek binnen een jaar opnieuw de infectie te hebben. Het is belangrijk om 16- tot 30-jarigen regelmatig op chlamydia te testen, omdat de kans om geïnfecteerd te worden binnen deze leeftijdsgroep groot is. In het najaar evalueert het RIVM de screening en zal samen met Soa Aids Nederland en de drie betrokken GGD'en aanbevelingen doen over een mogelijke landelijke voorzetting van de screening. Het ministerie van VWS zal hierover beslissen.

Chlamydia is de meest voorkomende, door bacterie veroorzaakte soa in Nederland. Circa de helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt de chlamydia-infectie niet op. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Chlamydia kan gemakkelijk worden behandeld zodat deze complicaties worden voorkomen. Tijdige behandeling voorkomt ook verdere verspreiding.
Categorie:
Tag(s):