woensdag, 21. april 2010 - 9:09 Update: 08-07-2014 1:04

CNV Vakmensen sluit principeakkoord met Corus over cao

De verslechteringen, waarmee staalconcern Corus ineens kwam binnen de onderhandelingen over een nieuwe cao, gingen dinsdag van tafel, zo meldt CNV Vakmensen vandaag.

Het bood uiteindelijk de ruimte om vanochtend rond 04.00 uur een principeakkoord te sluiten voor één jaar. Onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Vakmensen is daar tevreden over en legt het op 29 april voor aan de leden.

De afspraken in het principeakkoord komen neer op een loonsverhoging van 0,75 procent per 1 juli. In de loonbetaling van mei zal een eenmalige uitkering zitten van 200 euro voor alle ruim 10.000 werknemers van Corus Nederland.

Böeseken: “Hoewel dat geld belangrijk is voor het koopkrachtbehoud, ben ik meer tevreden over het werkgelegenheidspact dat we met een jaar hebben weten te verlengen tot oktober 2012. Dat vind ik, na achttien uur onderhandelen dinsdag, echt een pluspunt.

En daarnaast hebben we Corus zover kunnen krijgen dat de onderneming alle verslechteringvoorstellen van tafel haalde. Dus langer werken voor meer geld was ineens geen optie meer. Logisch uiteraard, maar voor ons zette het wel de deur open om verder te onderhandelen met bovengenoemd resultaat tot gevolg.”

CNV Vakmensen kwam verder overeen met Corus dat er studie wordt gedaan naar de mogelijkheid tot leeftijdsgebonden aanpassingen op de huidige AOW- en pensioenregelingen. Zodat werken in de laatste jaren van het werkzame leven mogelijk en plezierig blijft bij Corus.

Bijzonder in het principeakkoord is verder de afspraak dat de staalfabriek eind dit jaar drie dagen de deuren op een kier zet. Alle personeel dat niet primair aan de staalproductie deelneemt moet op 29, 30 en 31 december collectief verlof opnemen.

In diezelfde categorie hoort het afgesproken onderzoek naar flexibele werktijden om zo een goede balans tussen bedrijfsbelang en het individuele belang van medewerkers te bereiken.

Verder zal CNV Vakmensen met Corus en collegabonden de komende maanden de verhouding tussen vast en flexibel personeel bij Corus onderzoeken. Böeseken: "Uiteraard hechten wij daarin aan zoveel mogelijk vaste dienstverbanden."
Categorie:
Tag(s):