vrijdag, 10. december 2010 - 11:44

CNV: 'zorg om fusie Veolia en Connexxion'

Nu de NMa een fusie tussen Veolia en Connexxion niet blokkeert maakt CNV Vakmensen zich zorgen over de gevolgen. Vooral de gevolgen voor de werkgelegenheid en voor de cultuur in de nieuwe organisatie zijn redenen om niet bij voorbaat enthousiast te worden.

Beide bedrijven zijn onderdeel van een Frans moederconcern. Veolia is volledig in handen van Veolia Transport uit Frankrijk en Connexxion is voor tweederde in handen van het Franse Transdev. Het resterende deel is nog in handen van de Nederlandse staat.

'Door deze fusie raakt de Nederlandse markt van het openbaar vervoer wel erg Frans getint', reageert bestuurder Wyb Kusters van CNV Vakmensen.
Kusters vraagt zich bovendien af of de nieuwe combinatie ook een gloedvol perspectief kan bieden aan de bedrijven en de werknemers. 'Met betrekking tot de bedrijven vind ik dat erg onzeker', zegt hij. Kusters verlangt garanties op behoud van werkgelegenheid en een zorgvuldig handelen bij eventuele reorganisaties. Volgens hem zijn de betrokken bedrijven door eerdere reorganisaties al enorm uitgekleed en zijn de mensen reorganisatie-moe.
'k verwacht al met al weinig voordelen van deze fusie' concludeert Kusters. “Het enige wat ik hoop is dat de cultuur van Transdev/Connexxion overheersend zal zijn. Dit concern heeft van oudsher meer overheidsgevoel, is meer OV-minded, en is daardoor minder dan Veolia primair gericht op het maken van winst.”
Provincie:
Tag(s):