vrijdag, 26. november 2010 - 14:48

Cocaïneatelier opgerold in luxe Rotterdamse woontoren

Rotterdam

Op de 29ste etage van een luxe woontoren in Rotterdam heeft de Nationale Recherche dinsdag een cocaïneatelier ontdekt. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

25 kilo bankbiljetten
Een arrestatieteam van de Rotterdamse politie trof in de woning vijf mannen en 82 kilo cocaïne aan. De drugs hebben een waarde van ongeveer drie miljoen euro. In een woning in Purmerend, de verblijfplaats van de vriendin van een van de verdachten, nam de politie 25 kilo aan bankbiljetten in beslag. Na telling bleek het te gaan om een bedrag van bijna 1,4 miljoen euro, hoofdzakelijk in grote coupures van 500 euro.

Doorbraak
In het onderzoek naar grootschalige, internationale drugshandel door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) werd dinsdag duidelijk dat in het Rotterdamse appartement vermoedelijk een grote partij cocaïne aanwezig zou zijn. Het maandenlange onderzoek naar de van origine Surinaamse groepering kwam daarmee in een stroomversnelling.

’Heterdaad’
De verdachten konden worden aangehouden met hun vingers in de cocaïne. Het appartement bleek ingericht als cocaïneatelier, waar de drugs werden versneden met een onschuldig wit poeder. In het appartement hing een zware cocaïnelucht, die de rechercheurs noodzaakte zich te beschermen met mondkapjes.

Blenders
In de slaapkamer van de woning stonden twee grote, zwarte rugtassen met in plastic verpakte cocaïne. De drugs werden in de keuken met behulp van huishoudelijke apparatuur gemengd. In het driekamer appartement troffen de rechercheurs nog eens twee splinternieuwe blenders, vermoedelijk bedoeld om de cocaïne te mixen, een cocaïnepers met logoplaten en een tiental mobiele telefoons aan. Het was bekend dat de vermoedelijke drugshandelaren gebruik maakten van steeds wisselende gsm's.

Purmerend
Het contante geldbedrag van bijna 1,4 miljoen euro werd later op de avond gevonden in de woning van de 45-jarige vriendin van een van de verdachten in Purmerend. Bovendien is in haar woning beslag gelegd op mobiele telefoons, laptops, een geldtelmachine, scherpe munitie en de verpakking van een vuurwapen.

Woontoren schuiladres
Het appartement in de luxe woontoren in Rotterdam was vermoedelijk een schuiladres van de verdachten. Zij zijn afkomstig uit Rotterdam en Purmerend en variëren in leeftijd van 34 tot 46 jaar. Het onderzoek door de Nationale Recherche richt zich verder op de herkomst en het vervoer van de drugs naar Nederland. De zes verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):