zondag, 11. juli 2010 - 12:42

Computerstoring door oververhitting in ziekenhuis Heerlen

Heerlen

Vanwege de hoge temperaturen de afgelopen dagen is zaterdagmiddag een storing ontstaan in de energievoorziening van Atrium ziekenhuis in Heerlen. Dit heeft het ziekenhuis zondag bekend gemaakt.

Eén van de transformatoren van het ziekenhuis raakte rond 13.00 uur oververhit. Het gevolg was dat na een korte stroomonderbreking de voorziening van water en perslucht uitviel. Na enige tijd trad ook nog een computerstoring op waardoor tegen 14.00 uur de telefooncentrale uitviel. Ook alle computerprogramma’s die nodig zijn voor het doorgeven van gegevens over patiënten vielen uit. Vanwege het wegvallen van de voorzieningen kon de Spoed Eisende Hulp (SEH) een groot deel van de spoedgevallen niet behandelen en moesten patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht worden. Rond 15.30 uur was de telefooncentrale weer beschikbaar en konden patiëntengegevens weer opgeroepen worden via de computers
Rond 17.30 uur konden SEH en OK’s hun normale werkzaamheden hervatten. Het duurde tot 22.00 uur zaterdagavond voordat alle computersystemen weer in de lucht waren.

Vrijdag tussen 17.00 en 17.40 uur was er ook al een korte storing in de energievoorziening vanwege oververhitting van dezelfde transformator. Toen viel alleen water en perslucht uit. De energiestoring heeft niets van doen met het nieuwe OK-complex dat vorige week in gebruik is genomen. Capaciteit daarvoor is voldoende aanwezig. De oorzaak ligt duidelijk bij de oververhitting van een van de transformatoren. Atrium MC heeft nu extra koeling aangebracht rond de betroffen transformator. Verder zijn ook energiesystemen tijdelijk ontkoppeld. Het ziekenhuis verwacht geen problemen meer. Alle voor maandag geplande ingrepen kunnen gewoon plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):