vrijdag, 19. november 2010 - 15:42 Update: 08-07-2014 1:01

Consumptie groeit 1,5 procent

Rijswijk

Huishoudens hebben in september 1,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in september 2009. Dit blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag heeft bekendgemaakt.

Hiermee was de consumptiegroei iets groter dan in augustus, toen deze 1,4 procent bedroeg. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan de groei van de consumptie in september hebben hogere bestedingen aan zowel goederen als diensten bijgedragen. Aan goederen werd door de huishoudens 2,9 procent meer uitgegeven dan in september 2009. De bestedingen aan diensten waren 0,4 procent hoger.

Aan duurzame goederen werd 5,6 procent meer besteed. Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een sterke groei van de bestedingen aan huishoudelijke apparaten, personenauto’s, kleding en computers. De toename is iets kleiner dan voorgaande maand.

Een klein deel van de consumptiegroei is toe te schrijven aan een hoger gasverbruik. Huishoudens verstookten 30 procent meer gas dan een jaar eerder. Dit komt doordat de temperatuur lager was dan in september 2009.

Aan voedings- en genotmiddelen werd ongeveer even veel besteed als een jaar eerder.
Categorie:
Tag(s):