vrijdag, 3. december 2010 - 14:56

Contract windturbines Defensiecomplex Coevorden ondertekend

Coevorden

Het contract voor de aanschaf en de plaatsing van drie grote windturbines op en bij het magazijnencomplex Coevorden is donderdag ondertekend. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag laten weten.

Kostenreductie
De turbines reduceren de uitgaven op het defensie-energiebudget, dragen bij aan vergroening van de energievoorziening in Nederland en vergroten de energieonafhankelijkheid van olieproducerende staten.

In 2002 nam de Directie Ruimte, Milieu en Vastgoed (DRMV) en de Koninklijke Landmacht het initiatief om een windturbinepark te ontwikkelen in Coevorden. De drie turbines leveren samen een vermogen van 9 MW.

Duurzame energie
In de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie (BLOW) uit 2001, mede ondertekend door de staatssecretaris van Defensie, kreeg Drenthe de inspanningsverplichting om 15 MW aan windenergie te plaatsen. Defensie draagt daar substantieel aan bij.

Het verhogen van het aandeel duurzame energie past in het Kabinetsbeleid en in het Defensie duurzaamheidbeleid (DDN2009). Ook wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd, de uitstoot van CO2 gereduceerd en worden aanzienlijke financiële besparingen gerealiseerd.

Financiën en hoeveelheden
De totale investeringskosten van Defensie bedragen 5,6 miljoen euro. Na ongeveer 9 jaar zijn de windmolens terugverdiend. De jaarlijkse productie bedraagt 17 miljoen kWh stroom. Het totale elektriciteitsverbruik van defensie is 390 miljoen kWh. De windmolens leveren dus ongeveer 4,5% van het elektriciteitsverbruik van defensie.
Provincie:
Tag(s):