vrijdag, 19. maart 2010 - 13:31

Controle kinderopvang Noordoostpolder fors duurder

Emmeloord

Gemeente Noordoostpolder is verantwoordelijk voor het toezicht op kinderopvang in de gemeente. Sinds 1 januari hoort daar het toezicht op gastouders bij. In Noordoostpolder gaat het naar schatting om 190 extra controles.

De kosten voor het toezicht op kinderopvang, peuterspeelzalen, gastouders en gastouderbureaus lopen op tot 250.000 in 2011, terwijl het rijk maar een kleine vergoeding voor beschikbaar stelt. En dat valt slecht in een periode van bezuinigingen.

Gemeenten zijn verplicht de controles door de GGD te laten uitvoeren. Deze instantie gaat daadwerkelijk bij de mensen op huisbezoek. De tarieven die de GGD daarvoor berekent, zijn de afgelopen jaren ook gestegen. Het benodigd budget voor de gemeenten wordt dus steeds hoger.

Noordoostpolder heeft bezwaar gemaakt tegen de werkwijze bij de vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij hebben over het toezicht op kinderopvang onderhandeld met het rijk.

In 2010 zal de GGD prioriteiten stellen voor de controles. Gastouders kunnen in ieder geval rekenen op controle, omdat het niet uitvoeren consequenties heeft voor de ouders die gebruik maken van een gastouder.

Ook kinderdagverblijven waar eerder fouten zijn geconstateerd, worden in ieder geval bezocht. Voor 2011 hoopt de gemeente op andere financiële afspraken met het rijk.
Provincie:
Tag(s):