zondag, 31. oktober 2010 - 21:09

Controle onderzoek rij- en drinkgewoonten

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag nacht in de gemeentes Dongeradeel, Dantumadeel, Achtkarspelen een alcoholcontrole gehouden in het kader van het rij- en drinkgewoonten onderzoek. Aan dit onderzoek werkt de politie al bijna 20 jaar mee.

Voorheen gebeurde dit onder verantwoordelijkheid van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Tegenwoordig vindt dit onderzoek plaats onder de verantwoordelijkheid van de DVS (Dienst Scheepvaart van Rijkswaterstaat.) Het onderzoek werd dit jaar mede uitgevoerd door I&O Research uit Enschede.
Aan deze controle deden 18 politieagenten van onder andere het Verkeer Handhaving Team mee. De vijf interviewers van I&O Research uit Enschede, stelden alle staande gehouden automobilisten een aantal vragen.

Controles vonden plaats op de rotonde Lauwersseewei en de Dongerawei onder Metslawier; de Rondweg onder Veenwouden; rotonde Skieding en de Groningerstraatweg onder Surhuisterveen en op de Betonwei onder Harkema.

In totaal werkten 363 automobilisten mee aan een voorlopig onderzoek uitgeademde lucht (blaastest op straat). Drie bestuurders moesten daarna mee naar het bureau voor de ademanalyse. Van een beginnende bestuurder, een 24-jarige inwoner van Gerkesklooster werd het rijbewijs ingevorderd omdat hij 455 ug/l blies. Twee andere automobilisten kregen proces-verbaal omdat te veel hadden gedronken.

Tijdens de controle zijn vier personen aangehouden voor verboden wapenbezit en bedreiging. In de auto werden een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aan aangetroffen en een kruisboog met een pijl. Hierbij werd een 21-jarige inwoonster van Visvliet en een 24, 24, en een 20-jarige verdachte, allen inwoners van Gerkesklooster, aangehouden Zij werden voor nader onderzoek ingesloten.
Provincie:
Tag(s):