donderdag, 10. juni 2010 - 10:28 Update: 08-07-2014 1:04

Cruijff ontvangt van FIFA hoogste onderscheiding

(Elf Voetbal) De wereldvoetbalbond FIFA heeft Johan Cruijff geëerd met de Order of Merit. Het Nederlandse voetbalicoon heeft de onderscheiding, de hoogste die de wereldvoetbalbond kan toekennen, gekregen voor de maatschappelijke verdiensten met zijn Johan Cruyff Foundation.

Cruijff ontving de prijs woensdagavond bij de opening van het jaarlijkse FIFA-congres in Johannesburg. Naast Cruijff vielen nog zeven andere grootheden dezelfde eer ten deel, onder wie oud-president Thabo Mbeki van Zuid-Afrika, het land dat het WK voetbal organiseert.

Cruijff is de eerste Nederlander in de historie die de Order of Merit toebedeeld krijgt. Vorig jaar werd de onderscheiding enkel postuum toegekend aan Bobby Robson. Een jaar eerder waren er meerdere onderscheidingen, onder meer voor de ex-Italiaanse profvoetballers Dino Zoff en Paolo Maldini.

Naast voetballers, trainers, officials en scheidsrechters kunnen ook steden en clubs de onderscheiding krijgen. Twee clubs viel de eer vooralsnog te beurt. Real Madrid en Sheffield FC, de oudste voetbalclub van de wereld.
Categorie:
Tag(s):