dinsdag, 1. juni 2010 - 9:09

'Dader moet meebetalen aan eigen strafproces'

Den Haag

De VVD vindt dat een onherroepelijk veroordeelde voor een misdrijf gaat meebetalen aan de kosten van het eigen strafproces. Juist voor die situaties moet direct na de arrestatie beslag op geld en goederen mogelijk worden.

'Bij verkeersboetes worden, irritant genoeg, de kosten van de inning van b.v. de snelheidsovertreding wel aan de goedwillende burger doorberekend. De VVD ijvert ervoor dat dit juist gaat gebeuren bij de halsstarrige crimineel.', aldus Fred Teeven.

De VVD wil daarnaast dat de positie van slachtoffers in het strafproces veel beter wordt. Zo wil de partij dat het mogelijk wordt dat al tijdens het proces (conservatoir) beslag kan worden gelegd op het vermogen van een verdachte in een strafzaak. Op die manier kunnen slachtoffers na een onherroepelijke veroordeling direct worden gecompenseerd en hoeven zij niet zoals nu eindeloos te wachten tot de schade wordt vergoed. Als de schade al wordt vergoed.

Fred Teeven: 'Het komt te vaak voor dat slachtoffers na veroordeling van de dader met lege handen staan omdat bijvoorbeeld bankrekeningen dan al lang zijn leeg gehaald of de auto of ander bezit niet meer op naam van de dader staat.'
Provincie:
Tag(s):