zondag, 5. december 2010 - 15:21

Defensie brengt vijf Somalische piraten naar Nederland

Defensie vliegt vandaag op verzoek van het Ministerie van Justitie
5 vermoedelijke piraten naar Nederland.

De Somaliërs worden verdacht van betrokkenheid bij de kaping van het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil en de ontvoering van 2 Zuid-Afrikaanse staatsburgers op 7 november 2010.
De 5 maakten deel uit van een 20-koppige groep die Hr. Ms. Amsterdam voor de kust van Somalië onderschepte.

Dit gebeurde tijdens 2 verschillende acties. Het Nederlandse marineschip nam een eerste groep op 19 november aan boord, nadat die met hun moederschip en snelle aanvalsskiffs voor de kust van Somalië was ontdekt. Enkele dagen later, op 24 november, werd een tweede groep aangehouden, die net als de eerste in verband viel te brengen met de kaping van het zeiljacht.

Informatie
De Choizil werd begin november voor de kust van Tanzania gekaapt. Eenheden van EU-missie Atalanta, waaronder Hr. Ms. Amsterdam, ontzetten het zeilschip. De Amsterdam droeg de schipper vervolgens over aan de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Diverse gesprekken met hem leverden veel informatie op over de groep zeerovers, verantwoordelijk voor deze kaping. Deze gegevens leidden uiteindelijk tot hun aanhouding.

Raadkamer
Raadkamer bijeen aan boord van Hr. Ms. Amsterdam.

Rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee namen de afgelopen periode aan boord van Hr. Ms. Amsterdam verdere verklaringen af. Op basis hiervan is door het Openbaar Ministerie besloten om 15 piraten af te zetten voor de kust van Somalië en 5 over te brengen naar Nederland. De raadkamer van de rechtbank Rotterdam vloog afgelopen week naar Hr. Ms. Amsterdam om de piraten ter plaatse te horen en verlengde vervolgens hun voorlopige hechtenis.
Autoriteiten

Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht heeft samen met een team begeleiders van de marechaussee de Somaliërs opgehaald. Het vliegtuig landt vandaag op Vliegbasis Eindhoven. De gevangenen worden daar overdragen aan de Nederlandse autoriteiten.

Hr. Ms. Amsterdam is nog enkele dagen actief in de antipiraterij-missie Ocean Shield. Het schip wordt op 23 december terugverwacht in de haven van Den Helder.
Provincie:
Tag(s):