woensdag, 12. mei 2010 - 21:17

Defensie en brandweer Ede oefenen helikoptercrash

Ede

De brandweer in Ede heeft dinsdag in samenwerking met de landmacht, luchtmacht en marechaussee een oefening gehouden op de Edese Heide. Zowel 's ochtends als 's middags trainden ze met fictief neergestorte Cougar- en Chinook-transporthelikopters.

De brandweerlieden kregen te maken met `gecrashte` Defensiehelikopters die volgepakt zaten met landmachtmilitairen en al hun uitrusting. Omdat het scenario in een natuurgebied plaatsheeft, voerde het natuurrampenteam van Brandweer Ede reddingsacties uit.

Leerzaam
"Het is echt een loodzware klus voor deze mannen," ziet commandeur Wim Verboom, Hoofd Risicobeheersing en Operationele Voorbereiding van het brandweerkorps en leider van de oefening.

"Naast het terrein is ook het werken met het gasmasker niet gemakkelijk. We halen hier echter wel heel veel leerwinst uit." Dat geldt ook voor de `slachtoffers`, gespeeld door personeel van 11 Luchtmobiele Brigade "Air Assault" en het Defensie Helikopter Commando, die door de actie direct getraind worden in de procedures bij een helicrash en de samenwerking met de civiele brandweer.

Aanloop
Aan de oefening ging een lange periode van planning vooraf. Al in 2008 sloeg het brandweerkorps de handen ineen met de School Grond Lucht Samenwerking en werden voorbereidende gesprekken gevoerd met het Defensie Helikopter Commando.

Er werd onder meer getraind op Vliegbasis Gilze-Rijen en in nagebouwde trainingshelikopters in Schaarsbergen. Verboom: "Werken met helikopters is voor ons behoorlijk anders. Je hebt te maken met munitie en veel brandstof. Hierover hebben wij veel geleerd van de School Grond Lucht Samenwerking. Ook ontwikkelden we samen een 'aanvalsplan' per helikopter, waarin staat hoe je wel of juist niet nadert."
Provincie:
Tag(s):