maandag, 14. juni 2010 - 14:02

Defensie heeft wereldprimeur met helikopter op biofuel

Gilze-Rijen

Voor het eerst in de geschiedenis vliegt een gevechtshelikopter op biofuel. ‘Een Apache AH-64D helikopter van de Koninklijke Luchtmacht maakt woensdag 16 juni aanstaande op de vliegbasis Gilze-Rijen een demonstratievlucht op biofuel’, meldt defensie maandagmiddag.

Afgewerkte frituurolie
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen wonen de demonstratie bij. Tijdens de demonstratievlucht draait één van de twee motoren van de Apache op een mengsel van fossiele en biokerosine. Negentig procent van deze biologische kerosine is afkomstig uit afgewerkte frituurolie en tien procent uit algenolie.

Na maanden van voorbereiding, waarbij intensief is samengewerkt met diverse organisaties zoals Boeing, Honeywell UOP, SkyNRG, NLR, Inrepro, KLM en General Electric, is de alternatieve brandstof vorige week getest en goed bevonden om ermee te vliegen.

Defensie hecht groot belang aan innovatie en volgt ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen en duurzame energie op de voet. De technologie voor het maken van biobrandstof uit algen staat nog in de kinderschoenen.

Deze vlucht is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling ervan. Biobrandstof op basis van algen vermindert de uitstoot van CO2 aanzienlijk, maar ook de uitstoot van zwavel en aromaten.

De Apache gevechtshelikopter is afkomstig van het 301 squadron van het Defensie Helikopter Commando. Apache gevechtshelikopters nemen momenteel deel aan de ISAF missie in Afghanistan. De helikopters beschermen de Nederlandse en andere ISAF eenheden op de grond. Eerder zijn Apache gevechtshelikopters ingezet in onder meer Irak en Djibouti.
Provincie:
Tag(s):