vrijdag, 23. juli 2010 - 10:37

Defensie houdt lopers Vierdaagse op de been

Nijmegen

De militairen en Rode Kruis-medewerkers die de militaire hulpposten langs de Vierdaagse-route bemannen, hebben er met vaardige handen en kilometers tape voor gezorgd dat duizenden lopers hun weg konden vervolgen. Dit heeft Defensie vrijdag laten weten.

Langs de route waren iedere dag 92 militairen op 3 militaire rustplaatsen in de weer. Samen met het Rode Kruis prikte het medisch Defensiepersoneel daar met name blaren. Voor de lopers die er slechter aan toe waren, stonden ook een arts en een masseur klaar.

Massages
Aan het einde van dag 3 waren meer dan 3000 mensen aan hun blaren geholpen, ruim 400 lopers waren gemasseerd en 500 wandelaars waren door de arts onder handen genomen. Voor het oplappen was onder meer nodig 33,3 kilometer tape, 50 liter kampfer spiritus, 25 liter jodium, 15.000 gaasjes en 400 rollen watten.

Herdenking Groesbeek
Tijdens de derde wandeldag werd langs de route ook stilgestaan voor een plechtige en emotionele herdenking. Bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek onderbrak de Canadese militaire delegatie de tocht voor het herdenken van de 2331 landgenoten die hier liggen begraven. De Canadezen en 300 andere geallieerde militairen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld in de strijd om Nijmegen en omgeving.

Onder leiding van een Canadese aalmoezenier hielden de ruim 200 militairen stil voor een sobere plechtigheid. De herdenking was voor veel aanwezigen een emotioneel moment. Deze jaarlijkse ceremonie is voor het Canadese leger het grootste, buitenlandse herdenkingsbezoek aan een militaire begraafplaats.

Marinierskapel bij intocht
Vrijdag 23 juli, de laatste dag van de vierdaagse, zal de Marinierskapel der Koninklijke Marine, tezamen met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers de intocht van de finale van de Vierdaagse van Nijmegen muzikaal begeleiden.

Vertrekkend vanaf het Defensie kampement op de Scheidingsweg, over de voor deze gelegenheid omgedoopte en feestelijk aangeklede "Via Gladiola" naar het eindpunt, waar een eerbewijs aan de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders zal worden gebracht.
Provincie:
Tag(s):