woensdag, 21. juli 2010 - 8:22

Diefstal auto’s en scooters sterk gestegen

Amsterdam

Het aantal gestolen personenauto's is in de eerste helft van 2010 gestegen. In totaal werden 5862 personenauto's gestolen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in de eerste helft van 2009, een stijging van 6,9%.

Bij brom- en snorfietsen steeg het aantal diefstallen zelfs met ruim 1.600, een stijging van maar liefst 25,3%. Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag publiceert.

Personenauto’s

In de afgelopen jaren daalde het aantal diefstallen van personenauto’s, in totaal met meer dan 50%. Sinds eind 2009 is aan die daling een eind gekomen: in april rapporteerde AVc al een opmerkelijke stijging van het aantal jonge gestolen auto’s. Het aantal diefstallen loopt verder op. In de categorie jonge auto’s (0 t/m 3 jaar oud) is het aantal diefstallen van de merken Toyota, Volvo en Volkswagen met 50 tot 75 procent gestegen.

Per merk is het diefstalrisico verschillend. Van alle merken samen werden 7 auto’s per 10.000 gestolen (0,07%). Bij de merken Volkswagen en Audi was het diefstalrisico 17 per 10.000, bij Mercedes, BMW en SEAT 10 per 10.000.

Van deze meest gestolen jonge auto’s wordt slechts circa 35% teruggevonden. Bij de oudere gestolen auto’s ligt dit percentage boven de 60%. Bij de oudere gestolen auto’s ligt dit percentage boven de 60%.Alle personenauto’s hebben een elektronische beveiliging tegen diefstal: de startonderbreker.

Criminele organisaties zijn steeds vaker in staat deze beveiliging te kraken. Ook worden steeds vaker sleutels gekopieerd. AVc overlegt met importeurs over mogelijkheden tot verbetering van de beveiliging. Voertuigbezitters wordt aangeraden hun auto te laten voorzien van een goedgekeurd alarm- of voertuigvolgsysteem. Ook het gebruik van extra stuursloten wordt aangeraden om diefstal te voorkomen.

Bromfietsen

Het gemiddelde diefstalrisico van brom- en snorfietsen was in het eerste halfjaar 0,7 diefstallen per 100 bromfietsen. Vooral de merken Piaggio en Beta zijn met 2 diefstallen per 100 erg diefstalgevoelig, gevolgd door Gilera met 1,3 diefstallen per 100. Van de in totaal 7.402 gestolen bromfietsen werden er 1.658 teruggevonden; dat is slechts 22,4%.

Veel bromfietsen worden gestolen door ze in een busje of op een aanhangwagen te zetten. Berijders kunnen dit voorkomen door hun bromfiets niet alleen op slot te zetten, maar ook met een goed slot aan een vast object vast te maken.

Vaak worden de gestolen bromfietsen met een valse identiteit of in onderdelen verkocht via internet. AVc adviseert kopers geen bromfiets te kopen waarvan de papieren niet compleet zijn of waar met het framenummer is geknoeid. Ook wordt aanbevolen een kopie te maken van een identiteitsdocument van de verkoper.
Provincie:
Tag(s):