vrijdag, 3. december 2010 - 21:14

Dierenpark Emmen in de sneeuw

Emmen

De sneeuw en vorst bepalen nu het dagelijks leven van de dieren in Dierenpark Emmen.

Dat is uiteraard niet het geval met de tropische vlinders, slangen, klauwaapjes en andere bewoners van lekker warme kassen. Bezoekers van het park zoeken ook die ruimtes op, maar zijn ook welkom in de verwarmde stallen en nachtverblijven van bijvoorbeeld giraffen, ringstaartmaki’s en colobus-apen. Voor veel dieren wordt per dag bekeken of ze naar hun buitenverblijf kunnen en hoe lang ze naar buiten mogen. Wat er allemaal mogelijk is, verschilt per diersoort. Van de savannedieren staan giraffes en impala’s nu op stal en ze blijven daar ook, maar zebra’s en neushoorns bijvoorbeeld mogen wel af en toe even naar buiten om de benen te strekken. De verzorgers kunnen dan de stallen schoon maken terwijl de dieren genieten van de frisse lucht.

De meeste apen zijn redelijk goed bestand tegen lage temperaturen. Buiten spelen is bovendien goed voor ze, want in hun buitenverblijf zijn er veel meer mogelijkheden om de dieren actief en daardoor gezond te houden. Alleen als de temperatuur te ver zakt, bevriest het water rondom hun buitenverblijf. Verzorgers zijn dagelijks bezig met ijs breken. Als het ijs zo dik wordt, dat bavianen er op kunnen lopen, mogen deze apen natuurlijk niet meer naar buiten.

Ook de olifanten willen in de winter graag even de stal uit om buiten te kijken. Dat kan zelfs nog bij een graad of vijf onder nul. Sneeuw is voor de dikhuiden wel iets bijzonders. De volwassen olifanten wandelen rustig wat door de sneeuw, maar de jonge olifantjes doen niets anders dan spelen en hebben volop sneeuwpret. De Kodiakbeer, de elanden, bizons en prairiehonden zijn aangepast aan dit klimaat en ondervinden geen enkele hinder van de kou. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de tijgers. Het zijn immers Siberische tijgers.
Provincie:
Tag(s):