donderdag, 18. november 2010 - 18:54

Donkere dagen offensief tegen overvallen in Gelderland

Gelderland-Zuid

De politie Gelderland-Zuid geeft hoge prioriteit aan overvallen en berovingen in de hele regio. Het aantal overvallen blijft voor de politie een punt van aandacht.

Met het oog op de donkere dagen, traditioneel een periode met meer overvallen, neemt de politie extra maatregelen.

Met name in Culemborg wordt de politie geconfronteerd met een toename in het aantal overvallen. Het speciaal opgerichte Overvallenteam richt zich op de opsporing van daders van gepleegde overvallen en berovingen in de hele regio.

Naast de inzet van het Overvallenteam neemt de politie maatregelen om de stijging van overvallen en berovingen tegen te houden. Hieronder de belangrijkste maatregelen op een rij:

De politie Gelderland-Zuid gaat een nieuw middel inzetten in de strijd tegen de overvallen. De DNA-douche markeert een overvaller met een kleurloze vloeistof. De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met UV-licht. De installatie, die ondernemers zelf moeten aanschaffen, wordt opgehangen bij de toegangsdeur. Vindt er een overval plaats en vluchten de daders naar buiten dan kan personeel het spraysysteem activeren. Naast de preventieve werking kunnen daders van overvallen makkelijker worden opgespoord. De politie is bezig met de laatste voorbereidingen hiervoor. Vanaf 1 december zal met dit middel in Culemborg gestart worden. Daarna zal het middel verder uitgerold worden in de rest van de regio Gelderland-Zuid.

De politie gaat opnieuw ondernemers in de regio die vaak slachtoffer worden van een overval (zoals tankstations, snackbars en pizzeria’s) bezoeken. Door middel van een flyer worden zij geïnformeerd over eenvoudige maatregelen die ze zelf kunnen nemen om het risico op een overval te verkleinen. Daarnaast worden ondernemers in de flyer geadviseerd om gebruik te maken van de DNA-douche. Ondernemers hebben ook de mogelijkheid om een preventieadvies voor hun bedrijf aan te vragen.

De komende tijd gaat de politie, waar mogelijk, gebruik maken van helikopterondersteuning van het Korps Landelijk Politiediensten (KLPD) als er een overval heeft plaatsgevonden. De helikopter dient als ondersteuning vanuit de lucht.

De politie verstuurt na een overval of beroving een SMS-Alert naar aangesloten burgers. De afgelopen periode is het aantal deelnemers van SMS-Alert aanzienlijk uitgebreid. SMS-Alert zal vanaf nu ook actief ingezet worden wanneer beelden van een overval beschikbaar worden gesteld op politie.nl. Tot twee weken na een overval kan naar omwonenden van de locatie van de overval een SMS-Alert verzonden worden.

De politie wil ook ú als burger oproepen om verdachte situaties direct te melden via 112. Heeft u tips of andere informatie die van belang kan zijn, geef dit dan door aan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Anoniem informatie geven kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Mocht het onverhoopt gebeuren dat u wordt overvallen of beroofd dan is het belangrijk dat u in zo’n situatie verstandig kan handelen. Een goed systeem is te handelen volgens het RAAK-principe:

R Rustig blijven. Overvallers komen niet voor u, maar voor het geld.
A Accepteren van de situatie. Ga er altijd van uit dat meegebrachte wapens echt zijn.
A Afgeven van het gevraagde. Pleeg geen verzet.
K Kijken. Neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op.

Probeer het signalement, de vluchtroute en eventueel vervoersmiddel en kenteken zo goed mogelijk te onthouden en bel direct 112.
Provincie:
Tag(s):