woensdag, 27. oktober 2010 - 16:24

Doorzoekingen op verdenking van witwassen in Deventer

Deventer

In twee woningen en een caravan aan de Stalpaert van der Wielenstraat voerde de Politie IJsselland dinsdag een doorzoeking uit in het kader van een onderzoek naar witwassen. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Na een melding dat de bewoners, een 46-jarige en een 51-jarige Deventenaar, zichtbaar boven hun stand leefden, startte de recherche een onderzoek naar de financiële achtergrond van de mannen.

Tijdens de doorzoeking werden vier auto’s, met een gezamenlijke waarde van ongeveer 40.000 euro inbeslaggenomen. Er werd beslag gelegd op de bankrekeningen van beide mannen en administratie werd meegenomen voor nader onderzoek.

Daarnaast werden een caravan en een camper, met een gezamenlijke waarde van ongeveer 60.000 euro, inbeslaggenomen. Ook op twee recreatiewoningen in Olst, goed voor ongeveer 100.000 euro, werd beslag gelegd. Een nader financieel onderzoek naar de Deventer mannen volgt. Naar verwachting zal dit in een later stadium ook leiden tot aanhoudingen.

Hennepkwekerij
In een schuur, eigendom van de 51-jarige Deventenaar, werd ook nog een reeds geoogste hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij moest goed zijn geweest voor in ieder geval meer dan 500 planten. De criminele winsten die met de oogst van de kwekerij zijn behaald, worden indien mogelijk berekend en afgenomen van de verdachte. Alle apparatuur voor de hennepteelt zal worden vernietigd.

<>bFinancieel opsporen
Politie IJsselland heeft de afgelopen anderhalf jaar binnen het project FinEC fiks geïnvesteerd in het financieel opsporen. Hierbij wordt gerechercheerd vanuit het financiële perspectief van het misdrijf. De politie wil de crimineel raken waar het het meeste pijn doet. En dat is in zijn portemonnee.

Vrijwel alle vormen van criminaliteit kennen namelijk een financieel motief. Als de politie en het OM het ‘verdiende’ geld weer afnemen, dan worden mensen ontmoedigd om het criminele pad te bewandelen. Ook tast deze vorm van criminaliteit het rechtvaardigheidsgevoel aan en heeft een aanlokkende werking naar de jeugd om de criminaliteit in te gaan.

Samenwerking
Vanuit het FinEC-perspectief wordt in onderzoeken nog meer dan voorheen samengewerkt met partners, zoals de FIOD-ECD, de Belastingdienst en de sociale recherche, om te komen tot het afnemen van criminele vermogens. Bij die samenwerking passen dus niet alleen strafrechtelijke, maar ook fiscale en bestuursrechtelijke maatregelen.
Provincie:
Tag(s):