vrijdag, 4. juni 2010 - 19:25

Dramatisch verlies voor CDA in Drenthe

Regio

Het CDA wordt de grote verliezer in Drenthe bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Dat blijkt uit een onderzoek onder 900 bezoekers van de website van RTV Drenthe. De aanhang van die partij zou in Drenthe in vergelijking met de verkiezingen van 2006 enorm zijn gedaald. Grote winnaar is de PVV van Geert Wilders, die in Drenthe de derde partij zou worden. De PVV haalt de helft van de aanhang weg bij mensen die in maart nog op een lokale partij in Drenthe hebben gestemd.

Volgens de peiling zou de PvdA in Drenthe 23,1 procent van de stemmen krijgen (bij de verkiezingen van 2006 stemde 30,7 procent nog PvdA, in 2003 was dat nog 37,8 procent). De VVD wordt de tweede partij. De VVD boekt een forse winst en gaat van 14,3 naar 20,7 procent. De PVV kwam in 2006 niet verder dan 4 procent van de stemmen in Drenthe. Maar op basis van deze peiling zou de PVV 14,1 procent van de stemmen halen.

Op basis van deze peiling zou het CDA in Drenthe afstevenen op een dramatisch verlies aan stemmen. Was die partij in 2006 nog de één na grootste partij met 22,5 procent van de stemmen, van de mensen die de enquête hebben ingevuld zou nu maar 8,7 procent op het CDA stemmen. Het CDA en PvdA steven dus beide af op het derde verlies bij Tweede Kamerverkiezingen op rij. GroenLinks zou ruim vijf procent winnen, terwijl de SP ruim vijf procent verliest. Maar beide partijen halen meer stemmen dan het CDA. D66 wint ruim 4 procent.

De deelnemers aan de enquête is ook gevraagd om aan te geven hoe ze in maart hebben gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze blijken redelijk trouw aan hun partij. Alleen de aanhang van de SP wordt verdubbeld, maar die deed niet in alle Drentse gemeenten mee. Daarbij moet worden aangetekend dat in maart bijna 24 procent van de Drentse stemmen naar een lokale partij gingen. Van de deelnemers aan de enquête heeft ook ruim 21 procent in maart op een lokale partij gestemd. Van de mensen die toen niet lokaal hebben gestemd en dus niet hoeven te veranderen, doet 18 procent dat nu toch ook.

Vijftig procent van de stemmers op een lokale partij kiest nu voor de PVV. De VVD haalt van de Drentse lokale stemmers 18 procent binnen, de PvdA 5 procent, CDA, D66 en SP 4 procent, GroenLinks 2 procent en ChristenUnie 1 procent. De PVV aanhang bestaat vooral uit mensen die of lokaal hebben gestemd of in maart zijn thuisgebleven.

De ervaring leert dat mensen die bereid zijn mee te werken aan een enquête vaak ook gaan stemmen. Dat is 94,7 procent dan ook van plan, 3,6 procent twijfelt nog. De opkomst in Drenthe was bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 83 procent en in maart 54,5 procent. Op de vraag wat vooral bepaald waarop gestemd wordt meldt de meerderheid dat het partijprogramma leidend is. Gevolgd door de lijsttrekker. Een grote groep zegt traditioneel op dezelfde partij te stemmen.
Provincie:
Tag(s):