woensdag, 15. september 2010 - 21:28

Drenthe zet zich in voor groene luchthaven

Eelde

Drenthe maakt zich sterk voor een ‘groene’ luchthaven. De provincie heeft een Europese subsidie binnengehaald voor de ontwikkeling van energiebesparende en milieuvriendelijke technieken op Groningen Airport Eelde.

De provincie Drenthe heeft € 500.000 subsidie ontvangen van het Europees programma ‘Interreg IV-B Noordzeeregio’ voor de ontwikkeling van duurzame en innovatieve technieken op de luchthaven in Eelde. Het project, waarin Groningen Airport Eelde nauw zal samenwerken met andere regionale luchthavens in Europa, wordt uitgevoerd onder de naam Green Sustainable Airports (GSA).

Gedeputeerde Janny Vlietstra (economische zaken) is blij met de Europese subsidie. ,,Door alert in te spelen op de mogelijkheden voor Europese subsidies, kan Drenthe nog meer innoveren. Het Drentse bedrijfsleven profiteert mee van dit project door deelname aan de innovatieve technieken en onderzoeken.” Vlietstra vindt het tevens van belang dat Groningen Airport Eelde streeft naar duurzame bedrijfsvoering.

Groningen Airport Eelde is reeds gestart met een aantal duurzame projecten. Eén van deze duurzame projecten is het introduceren van glijvluchten. Bij deze manier van aanvliegen wordt met verminderd motorvermogen gevlogen en glijdt het vliegtuig als het ware naar de landingsbaan. Het bespaart brandstof, vermindert de uitstoot van CO2 en het lawaai voor de directe omgeving vermindert. Daarnaast wil de luchthaven vergroenen door het gebruik van duurzame brandstoffen en het afvangen van CO2 door het planten van meer bomen.
,,Het is niet zo eenvoudig duurzaamheid op de luchthaven te introducere’’, vertelt havenmeester Onno de Jong van Groningen Airport Eelde. ,,Aspecten als veiligheid spelen een grote rol en zijn vastgelegd in Europese regelgeving. Wil je bijvoorbeeld LED-verlichting op de landingsbaan gebruiken dan moeten de toegepaste materialen wel goedgekeurd zijn voor gebruik in de luchtvaart en dat is lang nog niet met alles het geval.’’

De luchthaven wil ook de verlenging van de start- en landingsbaan op een duurzame manier tot stand brengen. Zo wil de luchthaven de vervoersbewegingen voor de aanleg van de baanverlenging tot een minimum beperken en alternatieve grondstoffen gebruiken die minder milieubelastend zijn. Deze kennis wordt ook weer binnen het project gebruikt.
Provincie:
Tag(s):