dinsdag, 26. oktober 2010 - 20:04

Drents talent zoekt vooral kansen

Assen

Kunst & Cultuur Drenthe organiseert woensdag 17 november een congres over Talentontwikkeling in kunst en cultuur. Het is het eerste congres in Drenthe over dit fenomeen, dat zowel in Drenthe als ook landelijk hoog op de cultuuragenda staat.

Hoe stimuleer je talent in Drenthe, waar zijn de podia te vinden om talent te tonen en hoe zorg je ervoor dat we in Drenthe talent vasthouden? Deze en meer vragen komen tijdens het congres aan de orde.
Het congres is voor iedereen die met Talentontwikkeling bezig is, van het bestuur van de amateurtheatervereniging tot de dansdocent en van de ckv-docent in het voortgezet onderwijs tot de programmeur van een poppodium.

Gastspreker op het congres is Mark Mieras. Hij zal een lezing geven over hoe de hersens van jongeren werken. Mark Mieras is wetenschapsjournalist. Hij is auteur van de bestsellers ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’, waarin hij uitlegt waarom liefde gelukkig maakt. Voor het congres Talentontwikkeling zal Mieras zijn licht laten schijnen over wat kunstbeoefening doet met de hersenen en hoe specifiek de ingewikkelde puberhersenen functioneren in relatie tot kunst en cultuur. Mieras laat zien hoe hersenen werken wanneer we in actie komen en laat zien dat onze hersenen tijdens creatieve processen bepaalde delen ‘uitzet’ in plaats van activeert.

Andere sprekers zijn bijvoorbeeld Rob Kramer, van productiehuis ON. Dit huis ondersteunt met een beperkt budget (lokale) popmuzikanten. Kramer zette Kyteman (winnaar Edison 2010), NO blues en Lilian Hak in de markt. Vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek kreeg in 2007 de Kersjes van de Groenekan Prijs voor haar verdiensten in het opleiden van jong talent. Onder haar oud-leerlingen bevinden zich Janine Jansen en Carla Leurs. Wijzenbeek zal haar lesmethodes en visie op talentontwikkeling toelichten en vragen beantwoorden.

De laatste jaren zijn er in het land diverse talentontwikkelingstrajecten ingezet. Ook centra voor de kunsten en particuliere kunstinstellingen in Drenthe houden zich steeds meer met het onderwerp bezig. Het leren herkennen van culturele talenten is een belangrijk onderdeel.
Tijdens het congres laten Drentse organisaties zien op welke wijze zij getalenteerde jongeren en getalenteerde ouderen scouten en begeleiden. Ook vertellen zij over de programma’s die zij bieden, zodat talenten eenvoudig kunnen doorstromen naar kunstvakopleidingen.

De dag start met een forumdiscussie, waarin duidelijk wordt dat het bij Talentontwikkeling niet alleen gaat om toptalenten die de potentie hebben om landelijk de top te bereiken, maar ook om ‘talent in brede zin’. Met het laatste wordt bedoeld dat zowel kinderen als volwassen de kans moeten krijgen hun culturele talenten te ontdekken en te ontplooien.
Voor aanmelding en meer informatie www.kcdrenthe.nl
Provincie:
Tag(s):