maandag, 29. november 2010 - 20:28

Drentse Popprijs viert 25-jarig bestaan

Assen

De Drentse Popprijs viert op 18 december haar 25-jarig jubileum in het Mercurius Theater in Assen. ’s Middags vindt een seminar plaats over gemeentelijk popbeleid en ’s avonds is er een feestje met oud-winnaars van de Drentse Popprijs en nieuw Drents talent. De bands Scophile, Fun Cue en The Heavens Devils komen speciaal voor het jubileum van de popprijs voor een eenmalig optreden weer bij elkaar.

De popprijs startte 25 jaar geleden om Drents pop- en rocktalent een podium te bieden en in de kijker te spelen van provinciale en nationale programmeurs. Het idee was toen, en is nu nog steeds, dat goede acts wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zowel artistiek als zakelijk gezien.

Jan Stam adviseur popmuziek van Kunst & Cultuur Drenthe meent dat er nog wel iets te verbeteren valt aan het lokale popbeleid in de Drentse gemeenten. “Drenthe mag meer rocken. Popmuziek is een volwaardige kunstuiting. De meeste Drentse gemeenten vinden dat ook, maar de financiële middelen blijven achter. Voorzieningen voor optredens, oefenruimtes en popcollectieven zijn in weinig Drentse gemeenten te vinden”.

Jan Stam wil echter niet somber terug kijken, maar zich richten op nieuwe kansen. Het jubileumfeest van de popprijs begint om 14.00 uur dan ook met een seminar over lokaal popbeleid onder leiding van Jan van der Plas (docent Rock Academie). In het panel zitten Rick Pape (algemeen coördinator poppodium Het Front, Twenterand) en Joery Wilbers (directeur poppodium Nieuwe Nor, Heerlen) en de cultuurambtenaren van de gemeenten Assen, Coevorden en Emmen. Daarnaast is er nog een tweede panel met lokale politici. Het seminar wordt gevolgd door een receptie voor betrokkenen bij 25 jaar Drentse Popprijs.

Acht bands spelen op de jubileumeditie van de Drentse Popprijs. Scophile, Fun Cue en The Heavens Devils geven na jarenlange afwezigheid op de Drentse podia een uniek eenmalig optreden. Daarnaast spelen Genetic, I Kissed Charles, The Wounded, Royal Relation en The Mother Lovers. Het programma begint om 20.30 uur en de entree is € 7,00.

Naast het muziekprogramma gaat 18 december ook de documentaire “van Davers tot Davers” in première. Vijfentwintig jaar geleden stond Marlen Davers met de band UTC in de finale van de Drentse Popprijs. Precies 25 jaar later staat zijn zoon, Lennart Davers, ook in de finale van de Popprijs. De documentaire geeft een beeld van het verloop van de popmuziek in Drenthe.

18 december start de inschrijving van de Drentse Popprijs 2011. Bands die zich aanmelden krijgen dezelfde avond een gratis fotoshoot aangeboden. Ook kunnen zij de workshop Hoe promoot ik mijn band? volgen. De workshop wordt gegeven door Jan van der Plas.
In het Mercurius Theater is tevens een expositie te zien met alle finaleposters van de Drentse Popprijs.
Provincie:
Tag(s):