vrijdag, 5. november 2010 - 16:20

Drentse waterleidingmaatschappij helpt slachtoffers vulkaanuitbarsting Java

Regio

Na de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java is er enorme behoefte aan schoon water. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) stuurt een mobiele zuiveringsinstallatie naar het gebied. De Perfector-E (de E staat voor emergency) is een compacte, mobiele zuiveringsinstallatie die drinkwater produceert uit oppervlaktewater. WMD zorgt voor een financiële bijdrage aan het vervoer en de exploitatie van de zuiveringsinstallatie.

Een unit kan per uur ruim 1000 liter vertroebeld water zuiveren tot drinkwater. WMD ondersteunt waterbedrijven in Oost-Indonesië en gebruikt de Perfector-E op diverse locaties. De zuiveringsinstallatie kan dus snel ter plaatse zijn. Inowa, een ingenieursbedrijf in Bandung, coördineert de actie in samenwerking met het lokale drinkwaterbedrijf Kabupaten Sleman. Inowa werkte ook aan een aantal herstelprojecten in het door de tsunami getroffen Atjeh (2004).

Op 26 oktober barstte de Merapivulkaan op het eiland Java uit. De Merapi is een van de meest actieve vulkanen van het land. De uitbarsting is inmiddels uitgeroepen tot een nationale ramp door de Indonesische president. Meer dan 70.000 mensen zijn opgevangen in tentenkampen met beperkte faciliteiten. Veertig mensen kwamen tot nu toe om het leven. Veel gevluchte bewoners zijn bezorgd dat hun huis op de Merapi wordt geplunderd. Het geteisterde gebied heeft aan alles tekort. Dus ook aan schoon drinkwater.

Kort na de tsunami in 2004 kon de Perfector-E meteen dienst bewijzen in het Indonesische Aceh. Daar is het waterleidingsysteem voor een groot deel hersteld, waardoor de zeer eenvoudige membraanfilters niet meer nodig zijn. WMD heeft de waterzuiveringsinstallaties overgenomen voor andere waterprojecten in Indonesië.

Ruim vijftien jaar levert WMD een bijdrage aan het opzetten van goede drinkwatervoorzieningen in ontwikkelingslanden. WMD helpt op meerdere plaatsen in Noord-Sulawesi, op de Molukken en in Irian Jaya/Papua de watervoorziening weer op gang.
Provincie:
Tag(s):