woensdag, 6. oktober 2010 - 8:28 Update: 08-07-2014 1:02

'Drie Nederlandse profclubs gaan dit seizoen failliet'

Zeist

(Elf Voetbal) Er gaan drie clubs dit seizoen failliet. Dat verwacht de KNVB naar aanleiding van een schatting van de huidige financiële situatie in de Nederlandse betaald voetbalwereld.

De voetbalbond wil voorlopig nog niet zeggen om welke clubs het gaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat de NOS uitvoerde onder de gemeenten met een betaald voetbalclubs in ons land. Aanleiding daarvoor is een bijeenkomst vandaag in Utrecht, waarbij twintig wethouders uit gemeenten bij elkaar komen die een betaald voetbalclub in hun gemeentegrens hebben.

Als voorbereiding daarop hield de NOS een enquete onder de bewuste wethouders. Dat zijn er 33 in getal. De bewuste gemeentebestuurders hebben nauwelijks zicht op de financiële situatie van die clubs, ook niet als ze daar financieel bij betrokken zijn. Slechts zes gemeenten geven aan dat ze toezicht houden op de besteding van het geld. De uitkomsten van de enquête, die de nationale omroep uitvoerde, zijn anoniem.

Van de 27 wethouders die onze enquête invulden (Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Tilburg en Volendam deden niet mee) zeggen er 16 dat ze hun club het afgelopen seizoen ondersteunden. Dat gebeurt op uiteenlopende manieren, variërend van een lening en bankgaranties tot deelname in het stadion, de aanleg van een kunstgrasveld of shirtsponsoring.

Opmerkelijk is verder dat drie wethouders bang zijn voor dubieuze investeerders in de club. Op de vraag of er over drie jaar nog betaald voetbal in de gemeente is, zeggen drie anderen dat ze daar allerminst zeker van zijn. Twee houden het volgens de nationale omroep op een voorzichtig 'ja'. De overigen gaan er wel volmondig van uit dat de betaald voetbalclub blijft.

Gemiddeld geven de wethouders een 7,7 om aan te geven hoe belangrijk ze betaald voetbal vinden. Toch hebben veruit de meesten nooit onderzocht wat de economische waarde is. Eindhoven (PSV, FC Eindhoven) wel. Daar is het voetbal goed voor 116 miljoen euro per jaar. Nijmegen schat het op 27 miljoen, Emmen houdt het op 5 miljoen. Heerenveen spreekt van 2000 banen door de gezamenlijke sport in de gemeente.

Geconfronteerd met de gegevens toont de KNVB zich niet verbaasd tegenover de NOS. "We houden er rekening mee dat drie clubs het huidige seizoen niet kunnen afmaken," vertelt Ron Francis, financieel directeur van de KNVB. "De clubs zullen snel de tering naar de nering moeten zetten. Maar waarschijnlijk is dit al te laat."
Categorie:
Tag(s):