dinsdag, 20. juli 2010 - 13:43 Update: 08-07-2014 0:28

Duurzaam tuinieren goed voor beurs en millieu

Amsterdam

Trends voor de tuin wisselen elkaar in rap tempo af. Wie hip wil blijven, moet jaarlijks diep in de buidel tasten. Er is een wijs en milieuvriendelijk alternatief: de duurzame tuin.

Op het tiendaagse tuinevenement Bloem en Tuin tonen hoveniers duurzame tuinproducten die in nagenoeg elke tuin zijn in te passen. De nieuwste generatie designers laat verder zien dat tuinattributen niet meer alleen mooi en trendy, maar ook functioneel en duurzaam kunnen zijn. De duurzame tuin is daarmee zonder twijfel de tuin van de toekomst.

Je hoeft niet per se een grote tuin te hebben om duurzaam te tuinieren. Een duurzame tuin betekent vooral 'groene keuzes' maken en heeft als bijkomend voordeel dat het relatief onderhoudsarm is. Een mooi voorbeeld van een duurzaam tuinproduct is een zwemvijver. Het oogt mooier dan een zwembad, heeft minder onderhoud nodig en is milieuvriendelijker. Bovendien zijn de aanlegkosten een stuk minder. En wat te denken van energiekosten besparen met een plat dak? Hoe je dat doet? Het antwoord is al net zo simpel als fraai: door er een groendak van te maken. Groendaken maken groen mogelijk in doorgaans grijze stedelijke gebieden.

Zo zag Bas van der Veer in dat een normale regenton door zijn afmeting niet aantrekkelijk is voor elke tuin. Maar dankzij zijn Drop of Water, een designgieter voor aan de regenpijp, is milieuvriendelijk en duurzaam tuinieren voortaan wel voor iedereen binnen handbereik.

Duurzaam tuinieren betekent een harmonieus geheel creëren voor mens, plant en dier. Een mooi voorbeeld is het vogelhuisje van designer Fabian Riemer. Het is een stalen constructie die eenmaal begroeid met klimplanten als natuurlijk vogelhuisje fungeert. Groot voordeel is dat eksters en kraaien het nakijken hebben dankzij de stevige ombouw van het nestkastje. Niet alleen erg functioneel, maar ook bijzonder fraai.

Alle tips zijn te zien van 23 juli tot en met 1 augustus op Bloem en Tuin op Landgoed Gulbergen in Nuenen.
Categorie:
Tag(s):