vrijdag, 19. november 2010 - 20:53

Ede zet ledverlichting in de schijnwerpers

Ede

Op donderdag 25 november organiseert de gemeente Ede, samen met Innolumis, een speciale avond die in het teken staat van energiebesparing en duurzaamheid.

De gemeente Ede vervangt deze winter de laatste straatlantaarns in het buitengebied door ledverlichting. In het meer dan 28 duizend hectare grote buitengebied zijn dan 750 lampen vervangen. Hiermee bespaart de gemeente zo’n 60% op energieverbruik en wordt de CO2 uitstoot teruggebracht met 70 ton per jaar.

Wethouder Breunis van der Weerd van de gemeente Ede, verantwoordelijk voor klimaat en beheer van de openbare ruimte,: “We zijn als gemeente ontzettend trots dat straks het hele buitengebied voorzien is van ledverlichting. Hiermee laten we zien dat we terecht zilver hebben gewonnen bij de verkiezing voor de Groenste Stad van Nederland. Als gemeente hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel en dat brengen we dus ook in de praktijk.”

Eerder onderzoek van Innolumis wees uit dat alle gemeenten jaarlijks 50 miljoen euro kunnen besparen op straatverlichting als zij overgaan op ledverlichting; het levert een energiebesparing op van in totaal 65%.

Wethouder Breunis van de Weerd zal tijdens deze informatieve bijeenkomst ingaan op de betekenis van ledverlichting voor de gemeente Ede. Daarna laat duurzaam ondernemer Ruud Koornstra van Lemnis Lighting zijn licht schijnen over duurzame initiatieven bij gemeenten. Volgens de duurzame 100 van dagblad Trouw, is Ruud Koornstra de duurzaamste ondernemer van Nederland. Han van der Steen van Innolumis sluit af met een presentatie over innovatie in straatverlichting en de toepassing van ledtechnologie.

Aansluitend op de presentaties krijgen aanwezigen een rondleiding langs een aantal locaties waar de duurzame ledverlichting is geplaatst. Deze rondleiding neemt ongeveer anderhalf uur in beslag en wordt afgesloten met een hapje en een drankje in congrescentrum de ReeHorst.
Provincie:
Tag(s):