dinsdag, 13. juli 2010 - 13:37

Eén dode meerdere gewonden en veel schade door noodweer

De Bilt

Woensdagmiddag is rond 16.00 uur het verwachte noodweer het zuiden en het zuidwesten van Nederland binnengetrokken. Het noodweer dat gepaard ging met onweer, harde windstoten en regen- en hagelbuien trok vanuit het zuiden noordwaarts.

Update 22.00 uur: Waarschuwing extreem weer ingetropkken
Het KNMI heeft om 22.00 uur de waarschuwing voor extreem weer voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel weer ingetrokken.

Update 21.00 uur: Waarschuwing extreem weer vijf provincies
Het KNMI heeft om 21.00 uur een waarschuwing voor extreem weer afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Overijssel. De zware regen- en onweersbuien boven het noordoosten van het land trekken geleidelijk naar Duitsland weg. De zware buien zullen rond middernacht het noordoosten van het land verlaten.

Update 20.30 uur: Weeralarm Gelderland
Op een camping in Vethuizen, vlak onder Doetinchem, zijn door het overtrekkende noodweer rond 18.45 uur één dode en meerdere gewonden gevallen. Dit heeft een woordvoerder van de politie woensdagavond laten weten.

Zo’n twintig caravans zijn door de grote hoeveelheid water die in korte tijd gevallen is waardoor de camping onder water kwam te staan, door de harde rukwinden in een nabijgelegen water terechtgekomen.

Omgewaaide bomen blokkeren toegangswegen
De gealarmeerde hulpverleningsdiensten hebben problemen ondervonden om ter plaatse te kunnen komen vanwege de omgevallen bomen die daardoor de toegangswegen blokkeerden.

Hoogspanningsmasten omgewaaid
Ook zijn in Gelderland vijf hoogspanningsmasten bezweken door de sterke wind en zijn omgevallen. Delen van Nijmegen zitten daarom zonder stroom.

Update 19.30 uur: Weeralarm Gelderland
Het KNMI heeft het eerder afgegeven weeralarm voor de provincies Noord-Brabant en Limburg om 19.30 uur weer ingetrokken. Alleen voor Gelderland is het weeralarm nog van kracht.

Update 17.30 uur: Weeralarm drie provincies
Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Zware regen- en onweersbuien boven het zuiden en zuidoosten van het land trekken vanavond naar het noordoosten.

Bij deze buien zijn hagel en (zeer) zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur. In het (noord)oosten 100-120 km/u. Bovendien kan lokaal in korte tijd veel neerslag vallen. De zware buien zullen rond middernacht het noordoosten van het land verlaten. Tevens is het in de oostelijke helft van het land tropisch warm.

Hagel
Vooral in de oostelijke helft van Nederland valt er ook hagel en heeft men te maken met zware windstoten tussen de 75 en 100 km/uur die de nodige stormschades aan vooral bomen tot gevolg hebben en waar de brandweer het wederom erg druk mee heeft.
Provincie:
Tag(s):