maandag, 18. oktober 2010 - 14:32 Update: 08-07-2014 0:31

Eerste digitale zitting Gerechtshof Den Haag

Den Haag

Op dinsdag 19 oktober a.s. om 09.30 uur vindt de eerste strafrechtzitting in hoger beroep van het Gerechtshof Den Haag plaats waarbij de raadsheren, advocaat-generaal en griffier gebruik maken van een elektronisch dossier (ED) in NIAS (het geautomatiseerde systeem voor strafzaken in hoger beroep). Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten.

Het elektronisch dossier in hoger beroep sluit aan op het dossier in eerste aanleg in GPS (Geïntegreerd Processysteem Strafrecht).

De advocaat-generaal zal tijdens de behandeling van de zaken niet meer van papier voorlezen, maar zal voordragen vanaf een beeldscherm. De griffier verwerkt de ter zitting verkregen informatie direct digitaal. De op aanstaande dinsdag te behandelen zaken zijn onder andere (winkel)diefstallen, drugsbezit en rijden onder invloed.

Het elektronisch dossier maakt de werkprocessen minder gevoelig voor menselijke fouten. De kans dat stukken zoekraken wordt verkleind. Iedere medewerker die over de benodigde autorisaties beschikt, kan het dossier raadplegen en zo nodig aanvullen. Daarmee is het dossier altijd up-to-date.

In 2008 is het Elektronisch Dossier NIAS ontwikkeld. Op de locaties Den Bosch en Amsterdam zijn met ED NIAS al de eerste hoger beroepszaken volledig digitaal behandeld. Later dit jaar zullen ook de andere ressortsparketten (Arnhem en Leeuwarden) met het elektronisch dossier gaan werken.
Categorie:
Tag(s):