dinsdag, 23. november 2010 - 13:59

Eerste door LED verlichte woonwijk in De Wolden

De Wijk

In de woonwijk Dunningen in de Wijk start vrijdag een proef met minder lichtmasten en LED-verlichting. Het is voor het eerst dat een woonwijk in
De Wolden verlicht gaat worden met LED-verlichting. Wethouder openbare werken Henk Lammers plaatst ’s ochtends de eerste LED-lamp. De proef loopt een jaar. Daarna wordt de verlichting geëvalueerd met de bewoners.

Tijdens een informatieavond gaven de bewoners van Dunningen aan, mee te willen werken aan de proef. Naast LED-verlichting staan in de woonwijk de helft minder lichtmasten dan normaal.

Wethouder Henk Lammers: “Gemeente De Wolden wordt steeds duurzamer, daar is deze proef een voorbeeld van. In haar openbare verlichting maakt de gemeente nu al gebruik van energiezuinige lampen. Maar goed kan altijd beter. Met het slagen van deze proef kunnen we milieuwinst boeken. Enerzijds door omdat het stroomverbruik van LED-verlichting laag is en er minder lichtmasten nodig zijn. LED-verlichting verbruikt twintig procent minder energie per lichtmast en ook de co2 uitstoot is lager. Bovendien is de LED-verlichting onderhoudsvriendelijker.
Anderzijds kunnen we milieuwinst boeken door het verminderen van lichtvervuiling. We wachten de resultaten van de proef af”.

Dunningen is niet de eerste woonwijk in De Wolden met minder lichtmasten. Het initiatief voor minder masten komt van de bewoners van de Perenhof in Ruinerwold. Zij gaven aan dat destijds tijdelijke verlichting voor voldoende licht zorgde. Het verlichtingsplan is hier in 2009 op aangepast.
Provincie:
Tag(s):