zaterdag, 10. april 2010 - 21:01 Update: 08-07-2014 1:04

Eerste goal Tioté houdt Twente op kampioenskoers

Enschede

(Elfvoetbal) In 53 wedstrijden scoorde Cheik Ismael Tioté nooit voor FC Twente. Vanavond was het eindelijk zover. Zijn goal in de 70ste minuut was direct goud waard. FC Twente won uiteindelijk met 2-0 van SC Heerenveen en blijft op pole position in de kampioensrace.

Tioté was kort voor rust in het veld gekomen voor de gebelesseerd geraakte Theo Janssen. Na een subliem hakje van Blaise Nkufo schoof de Ivoriaan de enige treffer achter Henk Timmer.

In het zich van de haven voetbalde koploper Twente krampachtig. De hoogtepunten in de eerste helft waren spaarzaam. Eerst was er de afgekeurde kopgoal van Heerenveens Christian Grindheim, wegens een licht duwtje. Kort daarop zag Jan Wegereef er geen strafschop in toen een schot van Nkufo werd geblokt door de liggende Geert-Arend Roorda.

Na zijn hoofdrol in de eerste helft, keerde de leidsman na rust niet terug op het veld. Wegereef was geblesseerd geraakt en liet zich vervangen door de 26-jarige debutant Maarten Ketting.

Ook nu rust had Twente moeite om een opening te vinden. Met een schot op onderkant lat liet Roy Beerens de Grolsch Veste behoorlijk schrikken. Toen de wekelijkse opleving van sluipschutter Bryan Ruiz uitbleef, stond mannetjesputter Tioté op om zijn ploeg de zo vurig gewenste zege te bezorgen.

In de blessuretijd zorgde een andere invaller voor de 2-0. Luuk de Jong omspeelde Timmer en verkoos zelf schieten boven afleggen op Vujicevic. Met resultaat, want de bal verdween via binnenkant paal in het doel.

Nog drie wedstrijden schieden Twente van zijn eerste titel ooit. Achtereenvolgens zijn dat AZ (uit), Feyenoord (thuis) en NAC Breda (uit). De koploper heeft vier verliespunten minder, maar een slechter doelsaldo dan Ajax.