dinsdag, 27. april 2010 - 14:13

Eerste kunststofbrug in Utrecht

Utrecht

De wijk Lunetten heeft de Utrechtse primeur met een brug helemaal van kunststof. Woensdag 28 april plaatst de gemeente een nieuwe fiets-voetgangersbrug aan de Lotharingen.

De huidige houten fiets-voetgangersbrug is aan vervanging toe. De nieuwe brug is uniek omdat deze is gemaakt van kunststof. Door het gebruik van dit materiaal is de brug duurzamer dan een houten variant. Zo wordt er minder energie gebruikt bij de productie en heeft de brug een levensduur van meer dan tachtig jaar.

De gemeente ziet goede toekomstmogelijkheden voor kunststofbruggen. De ontwikkeling hiervan staat echter nog in de kinderschoenen. Met dit project wil de gemeente de markt stimuleren om de bouw van kunststofbruggen verder te ontwikkelen. Ook wil zij ervaring opdoen met dit nieuwe bouwmateriaal voor mogelijke andere toepassingen zoals op termijn een verkeersbrug.

Weersbestendig

Omdat er nog weinig bekend is over het gedrag van kunststof bij bruggen is in samenspraak met Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Utrecht en de leverancier van de brug onlangs een draagtest met deze brug uitgevoerd. Op de werf van de aannemer in Meerkerk is de brug belast met zware grindzakken. Hierbij voldeed de brug ruimschoots aan de vooraf berekende waarden voor de belastbaarheid. De brug bestaat uit composiet materiaal, waarbij glasvezels samenwerken met een kunststof hars. De draagkracht, en daarmee de sterkte van de brug, wordt gevormd door de glasvezels die in de harslaag zijn opgenomen. De brug is ook voorzien van een coating, deze laag beschermt de brug tegen weersinvloeden, UV-straling en brand.

Bijzonder transport

Met een bijzonder transport en polite-escorte komt de brug woensdagnacht in Utrecht aan. Om 9.30 uur wordt de brug met een kraan op haar definitieve plek gelegd. Doordat de brug door de kunststof veel lichter is dan een stenen, stalen of houten exemplaar kan deze kant-en-klaar op de plaats van bestemming worden getakeld.
Provincie:
Tag(s):