donderdag, 10. juni 2010 - 13:55 Update: 08-07-2014 1:04

Eerste kwartaal 2010 laat weinig economische veranderingen zien

Almere

Het economisch klimaat is in het eerste kwartaal van 2010 weinig veranderd. Dat zeggen ondernemers uit ´t Gooi, Eemland en Flevoland in de Conjunctuur Enquête Nederland (COEN).

Per saldo zijn ondernemers echter wel weer iets positiever over het economisch klimaat. De winstverwachtingen stabiliseren en personeelssterkte herstelt zich. Ten opzichte van de andere grote steden in het KvK-gebied hebben ondernemers in Amersfoort het economisch klimaat relatief sterker zien verslechteren.

De Conjunctuur Enquête Nederland laat zien dat ondernemers in Almere, Amersfoort, Hilversum en Lelystad weinig veranderingen ervaren in het economisch klimaat. Opvallend is dat 30% van de ondernemers in Amersfoort wel verslechtering ervaren hebben. Een groot deel van de ondernemers ondervindt geen negatieve effecten van de economische crisis. De belangrijkste problemen die ondernemers ondervinden, zijn problemen met het verkrijgen van kredieten. Vooral in ´t Gooi en Flevoland is dit duidelijk zichtbaar.

Economisch klimaat

Ondernemers uit de regio ´t Gooi, Eemland en Flevoland zijn in het eerste kwartaal 2010 per saldo nog negatief ( -8,3%) over het economisch klimaat. Toch zijn zij, ten opzichte van de vorige kwartalen, minder negatief. Voor het eerst in lange tijd hebben ondernemers zelfs een positief beeld over de ontwikkelingen in het tweede kwartaal. 63,6% van de Gooise ondernemers ervaart dat het economisch klimaat gelijk is gebleven, tegenover 55,5% uit Eemland. 70,1% van de Flevolandse ondernemers zegt dat het economisch klimaat gestabiliseerd is. Over de verwachting in het tweede kwartaal denken alle regio´s dat er niet veel gaat veranderen en zijn zij per saldo wat positiever.

Winstverwachting

In de hele regio van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland hebben ondernemers een hogere winstverwachting dan landelijk het geval is. Eemland springt er in positieve zin uit, 22,9% geeft aan dat zij in het eerste kwartaal een toename zagen in de winst, ´t Gooi volgt op de voet met 21% en Flevoland met 19,8%. Flevoland is echter wel de stabielste KvK-regio. Meer dan de helft van de Flevolandse ondernemers geeft aan dat de omzet gestabiliseerd is of gelijk gebleven.

Werkgelegendheid

In het eerste kwartaal 2010 zijn ondernemers per saldo nog negatief over de ontwikkelingen in de personeelssterkte (-11%). Flevoland laat de grootste afname van personeel zien, ruim een kwart van de Flevolandse ondernemers geeft aan te moeten snijden in hun personeelsomvang. 68,9% van de Eemlanders ervaart een stabilisatie, tegenover 62,3% in ´t Gooi en 59% in Flevoland. De cijfers laten echter wel een verbetering zien ten opzichte van de afgelopen kwartalen. Ondernemers zijn daarom optimistischer over het tweede kwartaal: zij verwachten geen of weinig veranderingen.
Categorie:
Tag(s):