woensdag, 13. oktober 2010 - 13:32

Eerste LED-verlichte rijksweg in Zeeland

Bruinisse

Rijkswaterstaat (RWS) Zeeland is begonnen met het vervangen van de bestaande verlichting voor nieuwe LED verlichting op de N59 op de Grevelingendam ter hoogte van de kruising met de Philipsdam. Dit heeft RWS woensdag laten weten.

Primeur
Op de Grevelingendam ter hoogte van de kruising met de Philipsdam worden nu 55 lichtmasten geplaatst met in totaal 63 LED armaturen. Deze masten waren aan vervanging toe en hiermee heeft RWS Zeeland een primeur in Nederland voor het toepassen van deze armaturen op een rijksweg.

Minder energieverbruik en CO2 uitstoot
De LEDs zijn goed dimbaar, meer licht tijdens de spits en dimt het automatisch terug tijdens de rustige tijden. Hierdoor wordt minder energie gebruikt. De levensduur van deze lampen is veel langer dan conventionele verlichting en heeft dus minder onderhoud nodig. De uitstoot van CO2 wordt door dit alles met 54% verlaagd door energiebesparing en besparing op onderhoud.

’Verbeterde reactiesnelheid weggebruiker’
Naast het voordeel van energiebesparing heeft de nieuwe verlichting de volgende voordelen voor de veiligheid van de weggebruikers. De lichtmasten zijn botsvriendelijk. Hierdoor vormen zij bij aanrijding minder gevaar. Het witte LED licht verbetert de reactiesnelheid van de weggebruiker.

Minder lichtvervuiling
Ook voor de omgeving en het milieu heeft de LED verlichting voordelen. De LED-armaturen kunnen het licht richten daar waar het nodig is. Hierdoor wordt alleen de weg verlicht en niet de hemel en de berm zodat er minder lichtvervuiling is.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van RWS en één van de ambities is het ontwikkelen van mogelijkheden voor duurzame energie. Het gebruik van LED verlichting past goed in deze ambitie.
Provincie:
Tag(s):