maandag, 1. november 2010 - 23:17

Eerste pand ontruimd op basis van nieuwe kraakwet

Utrecht

Vandaag heeft de politie in Utrecht op last van het Openbaar Ministerie het eerste pand ontruimd op grond van de nieuwe Wet Kraken en Leegstand. Het pand aan de Koningin Wilhelminalaan 7 en 9 was gisteren gekraakt.

Op 4 september 2009 werd dit pand door de gemeente Utrecht ontruimd omdat de brandweer had vastgesteld dat het brandonveilig was voor bewoning. Omdat het pand echter niet onveilig was voor bedrijfsvoering, heeft de latere eigenaar Mitros het in beheer gegeven van een organisatie die zorgt voor het gebruik van het pand. Momenteel zijn er drie bedrijven die een deel van het gebouw in gebruik hebben.

Nadat het pand gistermiddag was gekraakt heeft het OM besloten eerst een kraakrapport op te laten maken. Hieruit komt naar voren dat het pand onveilig is voor permanent verblijf. Omdat bovendien de drie bedrijven in hun functioneren belemmerd worden door de kraak, is vandaag besloten het pand te ontruimen. Deze ontruiming begon tegen vijf uur en rond half zeven was het pand zo goed als leeg. De politie was op dat moment alleen nog bezig met het losmaken van twee personen die zich hadden vastgeketend.

Het betreft een strafrechtelijke ontruiming op basis van de nieuwe kraakwet, artikel 138a, en ook op grond van huisvredebreuk en vernieling. Daarbij zijn achttien personen aangehouden. Zij zullen naar verwachting in verzekering worden gesteld in verband met het onderzoek. Het Openbaar Ministerie zal zo snel mogelijk een beslissing nemen over de verdere afdoening van de aangehouden personen.
Provincie:
Tag(s):