woensdag, 1. december 2010 - 10:19

Eerste ‘Stolpersteine’ in Kerkrade

Kerkrade

Op vrijdag 3 december aanstaande legt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, op initiatief van de gemeente Kerkrade, de eerste twee ‘Stolpersteine’ aan de Markt 9 in Kerkrade. Overal in Europa zijn deze monumentjes al gelegd. De koperen gedenktekens zijn bedoeld als blijvende herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze worden geplaatst in het trottoir van het adres waar zij woonden voordat ze gedeporteerd werden naar de concentratiekampen.

Kerkrade voert het project samen met buurgemeente Herzogenrath en de ‘Arbeitskreis Wege gegen das Vergessen’ uit. In Herzogenrath liggen reeds meerdere Stolpersteine. Beide gemeenten stellen belangstellenden in de gelegenheid om een Stolperstein te adopteren. Kerkraadse verenigingen en particulieren hebben tot nog toe veel belangstelling hiervoor getoond.

In Kerkrade zullen uiteindelijk 35 Stolpersteine geplaatst worden. De Stolpersteine zijn bedoeld om de herinnering aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Er worden daarom diverse activiteiten rondom het Stolpersteine project georganiseerd.
Provincie:
Tag(s):