maandag, 23. augustus 2010 - 13:32 Update: 08-07-2014 1:03

‘Emotionele’ robots te zien op de TU Delft

Delft

Op dinsdag 24 augustus zijn aan de TU Delft verschillende robots te zien die, als het ware, met je meeleven en voor je kunnen zorgen.

Belangrijke spreker bij deze workshop ‘Robots That Care’ is Takanori Shibata, de Japanse bedenker van de therapeutische robot Paro. Deze wordt al gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Tijdens de workshop, georganiseerd door de TU Delft, TNO en de Vrije Universiteit Brussel, zijn er demonstraties van de knuffelrobot Probo, de ‘menselijke’ robot Nao en de vriendelijke robot iCat.

Psychologen
De workshop ‘Robots That Care’ is onderdeel van de European Conference on Cognitive Ergonomics 2010 (25-27 augustus) aan de TU Delft, waar onderzoekers bespreken hoe techniek het beste aansluit op de mens en zijn cognitieve vermogens, bijvoorbeeld hoe sociale robots een rol kunnen spelen bij het verzorgen van mensen.

In multidisciplinaire teams onderzoeken ingenieurs, psychologen en sociologen momenteel hoe robots een rol kunnen spelen in de gezondheidszorg, die overal financieel onder druk staat. Tijdens de workshop worden de laatste ontwikkelingen op dit gebied bediscussieerd en afgewisseld met verschillende demonstraties van ‘zorgrobots’.

Baby-zeehond
Paro bijvoorbeeld, heeft de vorm van een baby-zeehond. Via sensoren reageert de robot op aanrakingen door het bewegen van de staart en hoofd en het openen en sluiten van de ogen. Tevens reageert hij op geluiden en kan hij stemmen herkennen. Doel van de robot is om een kalmerend effect te veroorzaken en emotionele reacties te ontlokken aan patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De bedenker, de Japanner Takanori Shibata, is een van de prominente sprekers bij de workshop en bij de conferentie.

Groen met een slurf
Een andere robot, Probo, is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Brussel. De groene robot met kenmerkende slurf kan met behulp van zijn twintig motoren verschillende emoties tonen. Door gebruik te maken van soepele motoren en een zachte pels wordt de veiligheid gegarandeerd en heeft de robot een hoog knuffelgehalte.

Interactie
De iCat, ontwikkeld door Philips, is gebaseerd op een kat en gemaakt om de mens-robot-interactie te bestuderen. Dertien kleine elektromotortjes werken samen om de gezichtsuitdrukkingen te tonen. Verschillende onderzoeksinstellingen gebruiken de robot in hun onderzoek, onder andere bij bejaarden en kinderen.

De Nao tenslotte is een humanoïde, op een mens lijkende, robot ontwikkeld door het Franse bedrijf Aldebaran Robotics. Hij kan lopen en beweegt zijn armen en lichaam een beetje zoals een mens. Hierdoor is Nao geschikt voor velerlei onderzoek; hij dient als standaard robotplatform voor de voetbalwedstrijd RoboCup, maar kan ook worden gebruikt om autistische kinderen te laten oefenen met sociale uitdagingen, zoals begroetingen. Nao wordt ook gebruikt door TNO binnen het Europese ALIZ-E project ter ondersteuning van kinderen met diabetes.
Categorie:
Tag(s):